SARPSBORG: — Helt eventyrlig. Det er tidenes rekord for oss, sier gallerist Ole Dørje som ikke har opplevd maken siden galleriet ble startet i 1978. Han anslår at bortimot 15.000 mennesker vil ha besøkt utstillingen når dørene stenger søndag, og svært mange av dem har handlet.

Også for Kjell Nupen er salget ekstraordinært, men han har ikke regnet på om det er salgsrekord:

— Det høres veldig mye ut, men først og fremst er jeg utrolig glad fordi det betyr at jeg har et stort publikum i et område jeg sjelden er i. Jeg blir stolt og ydmyk når jeg hører om interessen, og er imponert over galleriet som gjør utstillingene til en begivenhet som trekker mye folk, sier han.

Private kjøpere

Med 71 arbeider er det hans største i privat regi, og to dager før utstillingen stenger er status følgende:

— Det er solgt nærmere 200 trykk til en verdi av nesten to millioner kroner, og fleres selges faktisk nå mens vi snakker, sier Dørje på telefon fra galleriet som ligger 50 minutters kjøretur sør for Oslo.

— Dessuten er ti av tolv malerier som koster fra 50.000 til 290.000 kroner solgt, pluss to krukker og en skulptur. Med unntak av den ene krukken som er solgt til en institusjon, er alt solgt til privatpersoner, opplyser Dørje.

Utstillingen åpnet 24. august, og bare i løpet av den første timen gikk det unna kunstverk til en samlet verdi av 1,5 millioner kroner. Om lag 1000 mennesker deltok på åpningen, og siden har de kommet i strie strømmer til det private galleriet som har en nokså kresen utstillingsfilosofi.

Fire bygg

De arrangerer bare tre relativt kortvarige utstillinger i året, og sprer verkene i fire bygninger. Vanligvis er det ulike kunstnere i hvert bygg, men denne gangen ble samtlige viet Kjell Nupen. Han har for øvrig stilt ut der én gang tidligere, men da bare i ett av byggene.

Av de 4,5 millionene, skal galleriet ha sin solide andel, men Ole Dørje ønsker ikke å opplyse nøyaktig hvor mye det er.

— Det er veldig høy kvalitet på grunnarbeidet de gjør, og en utstilling selger ikke seg selv. Derfor er det hyggelig at de får betalt for det, kommenterer Kjell Nupen.