KRISTIANSAND: — De mest innlysende tingene var det visst ikke mulig å anke, men til høsten kommer det en ankesak om resten, sier Arild Buli.

26. oktober mottok han en relativt knusende dom i Kristiansand tingrett for pengerot, bedrageriforsøk og skatteunndragelse i forbindelse med Quartfestivalen 2009 som han var leder for.

Festivalen ble en økonomisk fiasko, og gikk 21 millioner kroner i underskudd. Som følge av dette gikk Arild Buli personlig konkurs i etterkant.

Da dommen falt ble han dessuten dømt til ett års fengsel og 1,4 millioner kroner i erstatning for skatteunndragelse. 90 dager av dommen ble gjort betinget.

Verktøykassepengene

Allerede samme dag var det klart at dommen ville bli anket, og nå har altså Agder lagmannsrett godtatt å behandle anken på noen sentrale tiltalepunkter.

— Vi mener tingrettens bevisvurdering er helt grunnleggende feil på mange punkter, sier Bulis forsvarer advokat Christian B. Hjort.

Han forsvarte også Buli i Kristiansand tingrett i fjor høst.

— Dette gjelder for det første overtredelse av bokføringsloven i forbindelse med kontantsalg av billetter fra selskapet Quart Event, og kontantsalg fra mat og ølservering i selskapet Quart Service, opplyser Hjort.

Under rettssaken sist høst fortalte flere vitner om hvordan store mengder kontanter ble fraktet til den såkalte Quart-brakka og telt opp om natta under festivalen sommeren 2009. Underveis ble leverandører og kreditorer betalt kontant med disse pengene, og det er i forbindelse med dette Buli ble dømt for brudd på bokføringsloven.

ANKER: Arild Buli (foran) og forsvarer Christian B. Hjort etter at rettsforhandlingene i Kristiansand Tingrett var over i fjor. Til høsten møtes de igjen i lagmannsretten.

Skattebetalingsloven

I dommen heter det:

"Ufullstendig bokføring ved kontantsalg. Pengene fra øl— og matsalg ble fraktet i verktøykasser og tellet nattestid. Der ble kreditorer og leverandører betalt kontant uten tilstrekkelig bokføring og registrering. Retten legger også til grunn at transaksjoner mellom de ulike Quart-selskapene ikke er bokført, og at "mellom-regnskapet" er uoversiktlig og i strid med bokføringsloven."

Det andre tiltalepunktet som skal opp i ankesaken er brudd på skattebetalingslovens §18-2 første ledd.

— Det handler om unnlatelse av å sende inn oppgjørsblankett for artisthonorarer til skattemyndighetene, og det handler om manglende forskuddstrekk i forbindelse med arbeidspass til festivalens frivillige, forklarer advokat Hjort.

Festivalarmbånd skattepliktige?

Tingretten har fått motbør fra flere hold etter at Buli ble dømt for ikke å ha meldt inn festivalarmbånd til de frivillige som en skattbar fordel. Tingretten la til grunn full billettpris på 2500 kroner for disse armbåndene, noe blant andre Norsk Rockforbund mener er helt feil.

— Dersom denne dommen blir gjeldende rett, kan dette få svært alvorlige konsekvenser, ikke bare for festivalene, men for frivilligsektoren i hele Kultur- og Idretts-Norge, uttalte leder i Norsk Rockforbund, Line Endresen etter at dommen var falt.

Ankesaken i lagmannsretten starter 23. september, og det er satt av fire og en halv dag til rettsforhandlingene.

— Blir det ført nye vitner?

— Bevislisten er ikke klar ennå, sier advokat Hjort.