DRAMA

Norge 2014

Regi: Bobbie Peers

Skuespillere: August Diehl, Jørgen Langhelle, Alexandra Rapaport, Sara Hjort Ditlevsen, Ingvar Eggert Sigurdsson, Jo Adrian Haavind

Manus: Bjørn Olaf Johannessen

Musikk: Nicholas Sillitoe

Aldersgrense: 7 år

En tysk tryllekunstner kommer til lille Grong i Nord-Trøndelag. Hvor han har vært og hvor han er på vei, later han ikke til å vite selv engang. Men han får jobb med å underholde på det lokale hotellet, og snart er han også involvert i letingen etter en ung kvinne som har forsvunnet. Så begynner ting å bli underlige.

Tettstedet, hotellet, den tilreisende, den mystiske piken — det er ikke så lite «Twin Peaks» over «Dirk Ohm - Illusjonisten som forsvant». Det ville likevel være synd å si at regissør Bobbie Peers har samme grep om drømmeaktig uhygge som en David Lynch.

Rent visuelt gjør Peers fine ting . Han får mye stemning ut av både mørke hotellkorridorer og kalde, nord-trønderske vinterdager. Og i August Diehl (sist sett i «Inglourious Basterds»!) har han en skuespiller som får det beste ut av en vág og vanskelig rolle.

Men fremdriften i historien er så som så - for mange scener fører aldri noe sted - og den melankolske tonen oppleves etter hvert ensformig. Mest kritisk er det likevel at man egentlig aldri - i motsetning til i «Twin Peaks» - får følelsen av at det foregår noe interessant under overflaten. Man kan komme langt med antydninger, men da bør det helst være noe mer der også.