Drama/romantikk

USA 2015

Regi: Angelina Jolie, Brad Pitt

Skuespillere: Angelina Jolie Pitt, Brad Pitt, Mélanie Laurent,Sarah Naudi, Melvil Poupaud, Niels Arestrup, Richard Bohringer

Musikk: Gabriel Yared, Gabriel Yared

Tillatt for alle

«By the Sea» er et kjærlighetsdrama inspirert av europeisk kunstfilm på 60— og 70-tallet, og det typiske utseendet og fargepaletten fra den tids filmer er gjenskapt av filmfotograf Christian Berger («Det hvite båndet»). Handlingen utspiller seg i en søvnig fransk kystby på midten av 1970-tallet, hvor den tidligere danseren Vanessa (Angelina Jolie Pitt) og ektemannen Roland (Brad Pitt), en amerikansk forfatter med skrivesperre, har tydelige problemer i ekteskapet. Hun skjule smerten bak store solbriller, han drukner sorgene i gin.

Angelina Jolie Pitt har selv skrevet, regissert og produsert filmen, og spiller hovedrollen. Filmen er om ikke annet et modig karrieresteg, og til tider ganske vellykket. Det er modig på flere plan. Først og fremst er det en film hvor det ikke skjer så mye, så den krever en del av publikum. Det er også modig å spille inn toppløse scener etter at hun har gjennomgått en mastektomi av begge brystene, og spille inn ganske utleverende scener med sin virkelige ektemann.

Samtidig er det nettopp at det er Angelina og Brad, et av verdens mest kjente par, som er litt av problemet med filmen. En kan ikke unngå å sammenlikne karakterene de spiller med dem som et virkelig ektepar, og det tar bort en del av filmmagien. Den er likevel severdig.