Roman

Forfatter: Jan Guillou

Oversetter: Bodil Engen

Forlag: Piratforlaget

Velskrevet og grei underholdning, men stor litteratur er dette definitivt ikke.

På Osterøya nord for Bergen blir det født tre gutter, Lauritz, Oscar og Sverre. Faren er fisker og omkommer på havet. Så sitter mora der tilbake med tre 10–12 år gamle gutter i 1880-årenes Norge. Heldigvis kommer de i repslagerlære i Bergen. Der lager de på fritiden en perfekt modell av Gogstadskipet. Og viser allerede som smågutter sin usedvanlige tekniske begavelse. Velgjørenhetslosjen Den gode hensikt får fatt i de små geniene. De blir påkostet skolegang og ender som diplomingeniører fra Universitetet i Dresden. Som takk skal de bygge Bergensbanen over Hardangervidda.

Men se så. Kjærligheten kommer i veien. Lauritz, den eldste og dyktigste, forelsker seg i en tilsynelatende uoppnåelig barondatter. Oscar blir lurt trill rundt av en vakker prostituert og reiser i skam til Afrika. Sverre har også sitt å stri med og forsvinner med sin engelske lord til London og foreløpig ut av historien. Bare Lauritz drar hjem for å bygge Bergensbanen og oppfylle brødrenes forpliktelser. Han er selvfølgelig dyktig. Han overvinner snøstormer og kompliserte brobyggingsprosjekter. Han kommer på god fot så vel som med rallarer som med sjefingeniører. Han lykkes på alle måter med arbeidet sitt. Men helt lykkelig er han ikke. For i Tyskland er Ingeborg, hans store kjærlighet. Så ordner det seg likevel. De to elskende møtes under regattaen i Kiel der selvfølgelig Lauritz seiler som en gud. Den gamle baronen gir sin tillatelse, bryllup blir holdt og det unge paret kan slå seg ned i Bergen. Lauritz er nå blitt en formuende forretningsmann og den frigjorte Ingeborg utdanner seg til lege i Kristiania.

Oscar dukker opp i Tysk Øst-Afrika som jernbanebygger og storviltjeger og tjener seg styrtrik på elfenbein og mahogni. Men så kommer krigen i 1914. Oscar kommer seg ikke til Norge, men blir værende i Afrika og kjemper på tysk side mot engelskmennene. I Bergen blir Lauritz, hans tyske kone og barn uglesett og trakassert. Til sist ser de seg nødt til å forlate Norge og havner i Berlin.

Et storslått og ambisiøst prosjekt er altså dette. Og Guillou vil ha med så mye. Teknikkens gjennombrudd, kvinnefrigjøring, religiøs undertrykking og kolonimaktenes utbytting av Afrika. Og der gjør han en uvanlig vri når han plasserer synsvinkelen på tysk side og fremstiller tyskerne som de siviliserte i motsetning til briter og belgiere.

Men så var det de opptredende i boka, personene. Mer som actionhelter blir de, både Lauritz og Oscar. De overvinner det meste. De kan det meste. De nedlegger både elefanter og vakre kvinner. For kvinnene er vakre og mennene er kraftfulle i denne boka. Derfor blir de ganske så forutsigbare både mennene og kvinnene. Velskrevet og grei underholdning, men stor litteratur er dette definitivt ikke. Til det er boka altfor nyansefattig.