Foto: Tore Andre Baardsen

KONSERT

Tid: Torsdag kveld

Sted: Kick Scene

Publikum: ca. 270

John Olav Nilsen & Gjengen platedebuterte for to år siden med den imponerende «For sant til å være godt». Like imponerende er det at de har klart å følge opp suksessen med et nesten like godt andrealbum. «Det nærmeste du kommer» ble utgitt i februar og har fått gode anmeldelser over hele fjøla.

Det betyr at Loddefjord-bandet har et solid knippe låter i bagasjen når de kommer til Kick, og det er åpenbart helt fra første sekund. «Lengsel i luften» er en perfekt konsertåpner med sitt pulserende driv og innbydende refreng. Den følges opp med «Valiumsvalsen» fra debutplata og en spenstig versjon av fjorårssingelen «Skrekkfilm».

Nilsen & Gjengen har en ganske streit pop/rock-sound i bunn av låtene sine, men det er elementet av punk som hever lydbildet til noe virkelig spennende. Mange av sangene er så melodiøse at den energiske råskapen bandet tilfører er helt avgjørende for å unngå at det blir sukkersøtt og forutsigbart.

Det aller mest imponerende med dette bandet er antallet killere de allerede har i katalogen. «Piken med sviket» og «Diamanter og kirsebær» fra den første plata er eksempler på låter i ypperste klasse, som begge blir høydepunkter på Kick.

Sangene på «Det nærmeste du kommer» er imidlertid litt mindre egnet for livespilling enn materialet fra debutplata, som er som skapt for konsertscenen. Slagerfaktoren er mindre og albumet krever flere gjennomlyttinger enn debuten som går rett i strupen på lytteren. Det blir tydelig midtveis i konserten da et par av de nye låtene blir ikledd arrangementer som ikke helt passer dem. Kontrastene blir borte og det blir nesten litt for energisk. Nilsen roer imidlertid ned tempoet akkurat i tide, med «Ikkje fåkk med kjærligheten», som er en atskillig vakrere låt enn tittelen antyder.

Til slutt får vi magiske «Hull i himmelen», som allerede må kunne sies å være en fullverdig klassiker, selv om den bare er to år gammel. Et allerede entusiastisk publikum går av hengslene, og får høre en praktfull versjon.

At Nilsen går av scenen uten å invitere til ekstranummer kan vi for så vidt like, men da må settet være lenger enn tilfellet er på Kick. En konsert på i underkant av en time er altfor gjerrig, spesielt for et band med to bunnsolide album på repertoaret.