Fantasy/western

USA 2011

Regi: Jon Favreau

Manus: Damon Lindelof, Mark Fergus, Alex Kurtzman, Roberto Orci, Hawk Ostby

Skuespillere: Daniel Craig, Harrison Ford, Olivia Wilde

Sensur: 11 år

Egnethet: Ungdom fra 13 år

Tittelen sier jo det meste her. Og purister vil sikkert vemmes. Men kombinasjonen av western og science fiction har faktisk en lang stamtavle. Hør bare: Kombinasjonen ble sett i en del filmer i mellomkrigsårenes USA, de såkalte «Space Western». Og innen serieheftenes univers fikk denne hybridformen sin helt egen plattform mellom 1972 – 1980: «Weird Western Tales».

Handlingen i «Cowboys & Aliens» utspilles i og ved den lille gruvebyen Redemption i Arizona, året er 1876. En mann (Daniel Craig) våkner i ørkenen, uten hukommelse. Men han vet å snakke engelsk. På det ene håndleddet har han en selsom lenke, ingen har sett noe lignende før. Han vet ikke hvordan den er kommet der. Det skal, etter hvert, vise seg å være et svært effektivt våpen. Han kommer i klammeri med både en ung mann og loven i den nærliggende Redemption. Begge arresteres. Den unge mannen han har kollidert med, har en far (Harrison Ford). Denne faren har kneppet byen omkring seg som et pengebelte og puttet skjorta over. Han kommer sin sønn til unnsetning. Akkurat da blir byen angrepet fra himmelen av noe som ser ut som enorme insekter. I tillegg til å angripe, drar de flyvende objektene opp mennesker med lasso (!) fra bakken.

Det er et forfriskende møte mellom to sjangere, dette her. Filmen scorer vel sine beste poeng ved at både manus og regi tar vare på mange av westernfilmens grunnleggende scenarier, scenarier som omhandler fedre og sønner, lov mot lovløshet, Den ensomme kontra Gruppen. Og så innføres det et overbevisende sexy element i den dunkle kvinnen Ella. Hun kommer fra «Et annet sted» og vet alt om disse aliens’ bakgrunn og væremåte. Hun spilles av Olivia Wilde, mest kjent fra tv–serien «House».

Og så har jo filmen to ikoner med: Daniel Craig (James Bond) og Harrison Ford (Indiana Jones). Dét i seg selv er nok til å se «Cowboys & Aliens»!