USA 2009

Regi: Jason Reitman

Manus: Jason Reitman og Walter Kirn, etter Walter Kirns roman

Skuespillere: George Clooney, Anna Kendrick, Vera Farmiga

Sensur: Tillatt for alle

Egnethet: Ungdom/voksen

Ryan Bingham (George Cloone) er ”Reisende i sparking”. Hans arbeid er å si opp folk. (”Jeg kommer inn når ledelsen ikke har mot eller fandenivoldskhet nok til å sparke en eller mange fra en jobb”). Han har samvittighet som en bøddel, han har teft og kløkt, han er full av klisjeer som han ikke selv tror på, men som han ofte kan være effektive. Hans verden er flyplasser og hotellværelser, i sin egen leilighet føler han seg som en fremmed.

Denne delen er meget interessant. Og det er kløktig utført, med en hårfin balansegang mellom det ironisk og det detaljert realistiske, mellom løgn og sannhet, mellom tro, tvil og svik.

Så møter han en kvinne i samme bransje, Hun sier uten omsvøp: ”Se på meg som deg, men med vagina”. Så, fra å være et munter, ansvarsløst seksuelt eventyr, utvikler det seg til å bli alvor. Det vil si: For ham. Den delen av filmen føles som iskaldt regn i ansiktet, men er like dønn ærlig som den andre delen.

Som helhet er det en briljant film. Briljant fordi det ironiske og den bittersøte realismen smeltes sømløst sammen, i en nøye avbalansert rytme. Filmen veksler mellom det kløktig verbale og det rent visuelle. I så måte: En del scener trenger skarpe dialoger, andre scener fungerer best totalt uten ord, kun en langsom kameraføring. Regissør Jason Reitman (”Thank You For Smoking”, ”Juno”) behersker det hele.

Det samme gjør George Clooney som denne glatte kynikeren som oppdager at det finnes lengsler i ham — helt, alminnelige, elementære lengsler.

Stående applaus!