— Det er litt morsomt. Vi satt sammen på et utested i fjor sommer og snakket om at vi savnet den gamle jazzfestivalen i Mandal. Så gikk det noen måneder, og vi fant ut at vi alle hadde tenkt på at vi faktisk ville starte jazzfestival. Da var veien fra ord til handling kort, forteller festivalsjef i Mandaljazz, Eirik Kristensen til Fædrelandsvennen.

- Mindre festival

26.-28. juni er det altså klart for den rykende ferske festivalen Mandaljazz. Den følger i sporene til Mandal Jazzfestival som ble lagt ned i 2008 fordi styret ikke fant folk til å overta da festivalsjef Rune Sagebakken gikk av. Det siste året slet også festivalen med billettinntektene.

Kristensen mener at mye har skjedd i Mandal siden den tid:

— Vi ser at Mandal er en by i vekst, og det skjer mye i kulturlivet nå. Som ambassadører for jazzmiljøet tenkte vi at vi ikke kunne være noe dårligere. Det er en del allment tilgjengelige tilbud som Skalldyrfestivalen og Sommerrevy. Vi vil arrangere en ren musikkfestival, og styrke bredden i kulturlivet. Dette blir også en mindre festival enn Mandal Jazzfestival, og vi skal markedsføre den utenfor byen, forteller Kristensen.

Han står bak festivalen sammen med programsjef Erik Kimestad Pedersen og PR- og markedssjef Morten Bessesen. De tre har kjent hverandre siden skoletiden, og har spilt sammen i både korps og band, senest i Mandal Storband.

Norske artister

Allerede har de booket ferdig nesten hele programmet, som kun består nesten bare av norske artister. Første bekreftede headliner er Ola Kvernberg Trio.

— Ola Kvernberg sto øverst på ønskelista sammen med et par andre band. Han er en utrolig dyktig musiker, som har skrevet filmmusikk og vunnet en Spellemann. Vi har booket unge, friske, norske musikere. Det blir mye originalmusikk, mye show og mye improvisasjon, forteller Kristensen om bookingen.

— Hvordan tror du dette blir mottatt?

— Jeg tror det vil bli godt mottatt, og jeg tror at folk i Mandal er nysgjerrige på nye ting.

Positive tilbakemeldinger

Selv om programmet er så godt som ferdigspikret, gjenstår det et par ting på planleggingsfronten.

— Vi må ordne noen ting med tanke på finansiering og markedsføring, og selve logistikken under festivalen.

— Er du nervøs?

— Nei, ikke i det hele tatt. Vi har kun fått positive tilbakemeldinger, og det er allerede mange som melder seg og sier at de vil hjelpe til som frivillige.

Tror festivalen blir vellykket

Daglig leder i Sørnorsk Jazzsenter, Jørn Størkson, håper og tror at Mandaljazz blir vellykket.

— Det har vært en jazzfestival før i Mandal, og det at de vekker de vekker til live en slik tradisjon er veldig flott. De har gjort et godt og grundig arbeid, og jeg har stor tro på at dette blir vellykket.

Størkson kan fortelle at det er stor aktivitet på jazzfronten på Sørlandet.

— Det har aldri vært så mange jazzmusikere med et så høyt nivå som det er nå, sier han.