Anne Persdotter Flugstad fremførte sin egen versjon av juleevangeliet. Foto: Eva Myklebust
Bodil Arnesen synger "Jerusalem". Foto: Eva Myklebust
Frelsesarmeens kor synger. Foto: Eva Myklebust
Bjøro Håland sang flere julesanger. Foto: Eva Myklebust
550 publikummere møtte opp for å se Frelsesarmeens julekonsert. Foto: Eva Myklebust

— Frelsesarmeen har vært i Kristiansand i 125 år, og jeg håper at vi kan være her i 125 år til under slagordet vårt; suppe, såpe og frelse, sa kaptein for Frelsesarmeen i Kristiansand, Kolbjørn Ørsnes fra scenen i Kilden lørdag kveld.

Kaptein for Frelsesarmeen i Kristiansand, Kolbjørn Ørsnes. Foto: Eva Myklebust

I forkant av konserten sa Ørsnes til Fædrelandsvennen at han tror at det fortsatt vil være et behov for Frelsesarmeen i byen:— Det er fortsatt behov for et sosialt arbeid i Kristiansand. Jeg skulle ønske at det ikke var det, men det er det.

- Verdifullt arbeid

Lørdag feiret Frelsesarmeen seg selv med stor julekonsert i Kilden. Siv Kristin Sællmann var konferansier, og ordfører Arvid Grundekjøn var invitert for å si noen ord:

— Denne store, uniformerte armeen er ikke som andre armeer som bruker våpen. De bruker et åndelig våpen, og plukker opp de som faller utenfor. Såpe, suppe og frelse er et imponerende slagord. Vi setter stor pris på Frelsesarmeen i vår by, og i vår landsdel. Lykke til videre i et særdeles verdifullt arbeid, sa ordføreren, før det ble tid for musikalske innslag.

Flere kjente artister sto på scenen denne kvelden. Bjøro Håland, Stephen Brandt Hansen og Bodil Arnesen bidro med ulike julesanger, og Anne Persdotter Flugstad fremførte sin egen versjon av juleevangeliet.

«Sekt» i Kristiania

Ole Geir Feste tok rollen som musikant Abrahamsen og loset de 550 publikummerne gjennom Frelsesarmeens historie:

— Det var kommet denne sekten til Kristiania. Det måtte være de siste tider! Også var det kvinner som prekte guds ord - ja det måtte sannelig være de siste tider.

Men så kom da denne «sekten» til Kristiansand også, og etablerte seg i Elvegata. Lokalet strøk med i bybrannen og Frelsesarmeen flytta så til ei sjøbod, og senere til Kongens gate.

Kommandør for Frelsesarmeen i Norge, Dick Krommenhoek, kunne forklare hvorfor Frelsesarmeen bruker uniform og militære titler i 2014:

— Vi bruker uniform for å vise at vi tror på Jesus. Han har alltid stått på de svakes side.

Anne Persdotter Flugstad fremførte sin egen versjon av juleevangeliet. Foto: Eva Myklebust

— Kjekke menn i uniform

Det ble også flere innslag fra Mannssambandet, Stavanger hornorkester og Army Kids (barnekor tilhørende Frelsesarmeen i Kristiansand). Mannssambandet ble startet opp i 1995 i forbindelse med en tv-aksjon, og har siden den gang reist rundt for å opptre i både inn- og utland. Frelsesarmeens hornorkester i Stavanger ble startet i 1892, og har per i dag 32 medlemmer. Orkesteret gjør en rekke konserter, både i Norge og i utlandet.

Siv Kristin Sællmann loset publikum gjennom hele kvelden med en rekke små anekdoter som brakte fram latteren blant publikum:

— Jeg traff Mette-Marit forrige uke. Hun ba meg hilse og si at det er bra at noen tar opp igjen musikktradisjonen fra Quarten.

— Jeg var ikke vanskelig å be om stille opp på dette. Jeg hørte at det var kjekke menn i uniform som skulle spille!