— Det var veldig lærerikt og eksotisk, sier Sara Duric som går i 3. klasse Helsesekretær på Kvadraturen skolesenter.

— Det var ganske fascinerende. Jeg ble overrasket over hvor mye en kunne tolke ut av det, legger klassevenninnen Perla Vargas til.

Spørsmål på sms

Sammen med 350 elever fra Kvadraturen Skolesenter, Vågsbygd Videregående skole, Vennesla musikkgymnas og Lister videregående skole, har de akkurat sett et udrag fra en forestilling fra Carte Blanche i forbindelse med Den kulturelle skolesekken. Stykket er regissert av kinesiske Sang Jija, og musikken er skrevet av Dickson Dee.

Torsdag var 350 videregående i elever for å se Carte Blanche i Kilden. Foto: Eva Myklebust

Etter forestillingen kunne elevene stille spørsmål per sms til de elleve danserne.— Carte Blanche er Norges nasjonale kompani for samtidsdans. Hva er samtidsdans, lurer dere kanskje på. Samtid betyr rett og slett bare nå. Vi har to premierer i året med helt nytt stoff, forklarer markeds- og informasjonssjef i Carte Blanche, Kristin Raknes, mens hun venter på at de første spørsmålene.

- Må jobbe hardt

— Er stykket aggressivt? Hvorfor begynte dere å danse? Hvordan får man inspirasjon som danser, var noen av spørsmålene som tikket inn fra salen.

Danser Jennifer Dubreuil Houthemann fra Frankrike har danset siden hun var ung og kom med følgende tips til unge dansere:

— Jeg har vært veldig heldig. Jeg tok en tidlig avgjørelse på hva jeg skulle gjøre, og kom meg inn på en god skole. Det handler mye om timing, treffe de rette folkene, jobbe hardt, og å stole på mennesker rundt deg.

— Vi får ofte spørsmål om dette er en ordentlig jobb og om man får betalt, og ja, det er en ordentlig jobb, forklarer Raknes.

Hun forklarer også elevene at Carte Blanche ikke er navnet på dansestykket, men navnet på kompaniet og betyr blanke ark.

Fikk drømmejobben

En av danserne er nyutdannede Jack Lorentzen (22) fra Flekkefjord. Han har akkurat kommet til Carte Blanche som aspirant for ett år. Han synes at det var inspirerende å danse for elevene og snakke med dem etterpå.

— Er dette drømmejobben?

— Ja, absolutt.

— Har du noen råd til unge som vil satse på dans?

— Du må bare følge drømmen din, og ikke la noen stoppe deg, verken venner eller familie. Du setter dine egne mål, og bestemmer selv hvor langt du skal nå.

Selv begynte han på Bårdar Akademiet i en alder av 16, og kom senere inn på Kunsthøgskolen i Oslo på linjen for moderne- og samtidsdans.

— Han er kjempeflink, skryter Raknes.

Formidlingsansvar

Hun er godt fornøyd med dagens publikum:

— Det var veldig greit. Vi hadde noen litt lengre svar av hensyn til de som er dansere i dag.

— Hvorfor gjør dere dette?

— Carte Blanche er et nasjonalt dansekompani, og vi har et ansvar for å formidle dans. Når vi er på slike arrangementer kommer vi tettere på et publikum med en vanskelig kunstform.

I fem år har Raknes praktisert ordningen med sms-er:

— Da er det flere som tør å stille spørsmål, forklarer hun.