SØGNE : — Jeg synes godt om kunsten. Det er ikke alt jeg skjønner, men den får i alle fall igang samtaler. På en collage er det for eksempel montert et fotografi med Amerika-dokker som motiv. Det vekker gode minner og får oss til å samtale om noe vi har hatt felles, sier en engasjert Torhild Hortemo (80).

Hun er en av beboerne på Søgne omsorgssenter på Tangvall som er begeistret for den kunstneriske utsmykkingen, som ble vist fram for første gang i går.

Politikerne var lenge uenige om bruken av penger på kunst i omsorgssenteret. Noen hevdet at det fikk holde med barnetegninger og amatørkunst, men nå er profesjonelle arbeider for om lag trekvart million kroner på plass. Senteret er utsmykket med arbeider av seks anerkjente lokale kunstnere:

Irene Myran fra Kristiansand har laget en utsmykking med malte trefigurer på fondvegg ved hovedinngangen og et fire meter høyt tekstilarbeid i tilstøtende trapperom. Myran forteller at teppet, som er laget i tre lengder, forestiller himmel, hav og strand. Hun har også utsmykket trappeoppgangen med et par mindre arbeider.

Eirik Gjedrem og Anne Beate Tempelhaug fra Søgne har i felleskap laget utsmykking i keramikk og glass i bassengrom, mens Christian Sunde fra Flekkefjord har utsmykket to lyssjakter i himling med en lysskulptur i hver.

Ingrid Juell Moe fra Søgne har utsmykket kafeteriaen med et stort vevd teppe som tidligere er stilt ut i Berlin og Kristiansand. Hun forteller at teppet forestiller et autentisk sjøkart med lyset fra to fyrlykter som møtes. Teppet har rød, hvit og gul sektor og karttegn som angir dybden.

— Teppet er knyttet opp til historien om min far som seilte i fantasien da han satt i konsentrasjonsleir. Jeg håper teppet utstråler positiv energi, sier Juell Moe.

Sidsel Jørgensen fra Kristiansand har utsmykket fire fellesrom med historiske fotocollager fra Søgne i fortid og nåtid. Collagene beskriver folk, jordbruk og skole - og fritid og arbeid på havet.

— Jeg har fått verdifull hjelp med gamle bilder av Greta Langenes og Torhild Hortemo, forteller Jørgensen. Fotocollagene vil helt sikkert få beboerne til å hente fram verdifulle minner fra sine egne liv i bygda.

Kunstnerisk konsulent, Elin Østrådal, forteller at Årosstranda har vært et gjennomgående tema i byggekomiteens tanker, både når det gjelder byggets utforming og fargesetting.

— Vi har ønsket at dette tema også skulle være inspirasjonskilden i den kunstneriske utsmykkingen, sier Østrådal.

Utsmykkingskomiteen har også kjøpt inn originale kunstverk fra 26 lokale og nasjonale kunstnere, som er plassert rundt om i senteret. Ett av disse verkene, en dameveske-skulptur, er det første som møter alle besøkende. Den har fått en sentral plass rett innenfor hoveddøra. Dessuten har Søgne Sparebank gitt en litografi av Kjell Nupen i gave, mens totalentreprenørene har gitt en håndkolorert tegning av Inger Johanne Nygren i gave. Dessuten har Roger Andersen fra Søgne gitt et maleri som privat gave.

— Jeg synes utsmykkingen er blitt vellykket og håper den vil skape undring og gjenkjennelse. Men også humor og «det hjemmevante i møte med det spektakulære» har vært viktige komponenter for utsmykkingen, forteller Østrådal.