På slutten av 1800-tallet dukket en rekke mystiske hodeskaller laget av massiv kvartskrystall opp i Europa. Det melder forskning.no.

Skallene, som i dag er å finne ved British Museum i London, i Paris og ved Smithsonian i Washington skulle være hugget til av de mellomamerikanske Aztekerne eller Mayaene, lenge før Europeerne kom til Amerika.

Laget med Black & Decker

I Indiana Jones og Krystallhodeskallens rike reiser Indiana Jones, i Harrison Fords skikkelse, nettopp til Mellom-Amerika og Mexico for å lete etter en mystisk skatt som tilhørte Mayaene.

— Noen av hodeskallene er ganske gode, men noen ser ut som om de er lagd med en Black & Decker i garasjen til en eller annen, sier Ian Freestone fra Cardiff University til BBC News.

Sammen med Margareth Sax fra British Museum har han forsket på flere av de kjente krystallskallene, og kommet fram til at de er av heller nyere dato, og nok ikke ble skapt av mayaene i deres glanstid.

Ikke Mayakunst

Skallen som har tilhørt British Museum siden slutten på 1800-tallet, ser ut til å ha blitt slipt med diamant eller et mineral som heter corundum.

Skallen som har vært i Smithsonians eie siden 1990-tallet er mest sannsynlig slipt med carborundum. Et slipemiddel som ikke ble tatt i bruk før på 1900-tallet.

Begge skallene ser ut til å være skapt ved hjelp av roterende slipeutstyr av kobber eller andre metaller. Altså håndverksmetoder som ligner lite på tre og steinredskapene som mayaene og aztekerne hadde til rådighet.

Krystallhodeskallene har invitert til spekulasjoner om sin opprinnelse siden de først dukket opp. Mens mange, som skaperne av Indiana Jones, gir Mellom-Amerikanske indianere æren, mener New Age-fantaster at skallene stammer fra et tapt kontinent, eller til og med fra det ytre rom.

Mange myter

Selv om bare noen få skaller er undersøkt, mener forskerne at dette ikke lover godt for at de øvrige skallene er ekte mayaskatter. Ingen av skallene stammer fra navngitte arkeologiske utgravninger.

Indiana Jones og krystallhodeskallens rike hadde premiere denne uka over hele verden. I USA alene solgte Indiana Jones billetter for 25 millioner dollar i løpet av torsdag og fredag.

Dette gjør «Indiana Jones og krystallhodeskallens rike» til den fjerde mestselgende filmen som har hatt premiere på en torsdag i USA.