«Jag har svamp, man måsta ha luft» sier rollefiguren Anna i «Tilsammans» mens hun står med hele 70-tallsbusken på utstilling i kjøkkenet, mens beboerne i det sosialistiske bokollektivet diskuterer oppvask. Det var mitt andre uforglemmelige møte med Lukas Moodyssons herlige karakterunivers, etter å ha blitt bergtatt av «Fucking Åmål» to år tidligere. Filmskaperen har en egen evne til å gjøre hverdagslige ting spesielle, og spesielle ting gjenkjennelige.

Den svenske regissøren og manusforfatteren har nå laget sin aller første serie, som også er HBOs første nordiske originalproduksjon, og den er rett og slett genial. Serien handler om Gösta, en 28 år gammel nyutdannet psykolog som gjør sitt beste for å være snill mot alt og alle på sin vei, fra gamle damer med tunge handleposer til folk som prøver å stjele sykkelen hans. Han har flyttet til landet fra Stockholm for å jobbe med barne- og ungdomspsykiatri, men hvor snill går det egentlig an å være? Og er det egentlig bare snillisme når alt kommer til alt? Altså misforstått snillhet på grunn av at han egentlig er konfliktsky, som så mange andre i Skandinavia?

Serien er en blanding av pinlig situasjonskomikk, sosialrealisme og samfunnssatire. Det kunstneriske og visuelle uttrykket er veldig typisk for Moodysson, som er tydelig 70-tallsinspirert, og hovedpersonen har selvfølgelig bart og et par kraftige koteletter klistret på hvert kinn. Men tematikken er veldig 2019, og 70-tallsbusken i fri utfoldelse er for eksempel byttet ut med dickpics og pussypics. De seks første episodene av 12 ligger tilgjengelig på HBO Nordic, og ytterligere to episoder legges ut hver mandag.

Og mens vi koser oss med HBOs første nordiske originalproduksjon i sommer, kan vi glede oss over at den første norske originalproduksjonen har premiere 21. august. «Beforeigners» er skapt av Eilif Skodvin og Anne Bjørnstad («Lilyhammer»), og på rollelisten finner vi blant andre Nicolai Cleve Broch («Frikjent») og finske Krista Kosonen («Blade Runner 2049»). Når det er sagt ble jeg noe overrasket over plottet. Et ukjent fenomen bringer mennesker fra fortiden til vår tid, og en kvinne fra vikingtiden settes sammen med en utbrent politietterforsker, og sammen gjør de uventede funn mens de etterforsker drapet på en ukjent kvinne. Kan dette bli bra? Jeg venter i spenning.