— Det er 200 år siden kunstneren ble født. Derfor er det med stor stolthet vi har denne utstillingen, sier avdelingsleder for museet i Mandal Sylvi Sørensen og prosjektleder for Tidemand-utstilling Thor Gunnar Hansen.

Følg FVN Mandal på Facebook, klikk her!

20. juni åpner utstillingen i Andorsengården. 13 ulike maleri og tegninger skal vises.

"Haugianerne" fra 1965 er et av Adolph Tidemands monumentalverk, og som er naturlig med i utstillingen. Foto: Jarle R. Martinsen

Spesielt stolt er museet over å kunne vise fram et maleri som aldri før har vært offentlig, nemlig et maleri fra Risøbank som Tidemand laget i 1833. En privatperson, som ønsker å være anonym, ga det til museet for en tid tilbake. Dessuten er det en del tegninger og skisser som også vises for første gang.For mange blir dette også det første møte med «Haugianerne» fra 1865. Dette monumentalmaleriet er blant hans aller mest kjente, og ble kjøpt av museet i 1978 fra et dødsbo.

Dette selvportrettet laget Tidemand i 1833, den gang var han 18 år. Foto: Jarle R. Martinsen

— Maleriet viser Tidemands evne til både å fortelle en historie og til å anlegge en helhetlig komposisjon, sier Hansen.Utstillingen kommer til å være lenge i museet, kanskje opp mot to år.

De ulike verkene

Dette er de ulike verkene som vises.

Familieportrettet av seg selv, kona og sønnen ble laget i 1857 i samarbeid med Hubert Salentin. Maleriet ble nylig restaurert. Foto: Jarle R. Martinsen

«Selvportrett», tegnet i 1832. Det ble laget i tiden før eller like etter at han startet på kunstakademiet i København.«Havnen ved Risør Bank nær Mandal» er altså maleriet som nå er gitt museet, malt i 1833. Noen år senere malte han samme motiv igjen, som han kalte det samme. Denne gangen med mennesker og båter. Også dette maleriet er på utstillingen.

«Frøken Josephine Harris», malt i 1835. Mandalskvinnen ble ansett som byens skjønnhet, og som ble malt av Tidemand på bestilling.

Det er med stor stolthet vi har denne utstillingen

«En ung kvinne», malt i 1843, er muligens av søsteren til hans forlovede.

«En voksen dame», også det fra 1843. Tegningen er trolig av Elen Bolette som ble Tidemands svigermor.

«Louise Fredrikke Haste og Fredrik Gjertsen» er man usikker på når ble malt. Det er av hans tante og onkel.

Seterjente

«Seterjente med kjele», tegnet i 1848. Da var han på studiereise i Setesdalen for å se på folkedrakter.

«Portrett av gammel mann», ukjent når det er laget.

«Fredrik Gjertsen», malt i 1849. Han var Tidemands fetter og skolestyrer i Christiania.

Denne tegningen heter "Seterjente med kjele" som Tidemand laget i 1848 i forbindelse med en reise han gjorde i Setesdal. Foto: Jarle R. Martinsen

«Kunstneren, hans hustru og deres sønn», familieportrett fra 1857.«Det syge barn» fra 1861. I denne perioden lagde han flere verk som skildret menneskers skjebne.

«Haugianerne» fra 1865 er blant hans mest berømte, og ble malt i tre ulike utgaver.

— Etter at den nye bybroa i Mandal fikk navnet til Adolph Tidemand, merker jeg en økt interesse for kunstneren, sier Sørensen.

20 originalmaleri

Også i august blir Tidemand hyllet i Mandal, da med 20 originalmalerier som skal stilles ut i en måned i Buen kulturhus. Maleriene kommer fra Nasjonalgalleriet og andre museum.

Utstillingen, som åpnes på Tidemands fødselsdag 14. august, er i regi av Den norske kirke i forbindelse med grunnlovsjubileet. Utstillingen inngår i det nasjonale hovedprogrammet for jubileet.