Noe i den retning mener i hvert fall erfarne festivalarrangører som Gaute Drevdal og Toffen Gunnufsen, og den meldingen bør vi lytte til. Og så må vi tenke gjennom om festivaler med fest, rock, camp og ungdom hører til på Sørlandet. Og hva det krever av et lokalmiljø. For det krever entusiasme, tilrettelegging av infrastruktur og det krever en raus holdning overfor ungdom og hva de til enhver tid kan finne på. Så krever det et politisk miljø som ikke automatisk kobler kultur med økte utgifter, men som også tenker tanken om at festivaler genererer mye butikk tilbake, god blest og pr, en sterkere identitet og litt stolthet over hjemstavnen. Og ikke minst – en heftig og god kulturell opplevelse.

Men – det krever også at festivalene er åpne overfor de utfordringene det opplagt blir når tusener av ungdom skal feste en hel uke. Pressen har plikt til å formidle om rusbruk og fyll. Politiet har en selvfølgelig jobb med å overvåke situasjonen og skape mest mulig trygghet for alle de som kommer for musikken, og ikke bare festen. Og vi vet at på både Quarten var, og på Hove er det de aller, aller fleste.

Fædrelandsvennen sitter selvfølgelig i et stort glasshus, som alle mediehus gjør, når de skal utøve en smule kritisk blikk på kolleger. Undertegnede har til og med jobbet i Agderposten. Men i sommer ble oppslagene i Arendals lokalavis fortegnet og fortettet. Og i flere leserbrev og på sosiale medier kom aviskritikken. Folk kjente seg ikke igjen. Verken ungdommene som var der, foreldrene som også var der, lokalpolitikerne som var der eller – presten i byen – som også var der og som også stilte flere kritiske spørsmål til dekningen i etterkant. Redaktør Morten Rød teller sider, men fem-seks hele sider om fyll og rus i løpet av noen få dager er massivt. For det er litt for lettvint journalistikk å sende fotografer inn i campen, ta bilder av det verste du ser og så – med god hjelp av et ivrig politi – dømme festivalfesten nord og ned. Hadde man gjort det samme en vanlig lørdag i Markens eller på utestripen Langbrygga i Arendal, hadde politiet satt inn like tungt mannskap med bikkjer, så hadde det også blitt stygge saker. Kanskje verre. Uten at lokalpolitikerne av den grunn hadde krevd 18-års grense til sentrum. Det er noe med Sørlandet og festivaler. I 2014 burde det være bra match. Men det knirker ennå.