— Denne oppskriften har jeg selv brukt i tjue år, så jeg sendte den til Pirolt. Jeg får håpe han er like flink i kakebaking som i skulpturer og malerier, sier Arvid Grundekjøn.

Kunstner Erik Pirolt og Arvid Grundekjønn diskuterer det kontroversielle kunstverket "Bestemors siste mens" fra utstillingen. Foto: Reidar Kollstad

Utstillingen "Svanesangen" hadde sin siste utstilling søndag ettermiddag. Daglig leder i Kunsthallen, Cecilie Nissen, sier at ordførerens besøk var den perfekte måten å avslutte kunstprosjektet på.

— Det er jo fantastisk at han stilte opp for å se utstillingen og spise sjokoladekake. Det er vår mest sette utstilling siden Kunsthallen åpnet her for to år siden. Over 1500 har kommet for å se den. Det ble en perfekt avslutning i dag.

En veldig kakeglad mann

Arvid Grundekjøn var selv svært fornøyd med å være hedersgjest på "Svanesangen". Erik Pirolts makabre kunstutstilling klarte ikke å ødelegge matlysten hans.

— Nå ser jeg fram til å prøve sjokoladekaken han har lagd. Det ble ikke napoleonskake allikevel, men jeg er storfornøyd med sjokoladekake også.

Erik Pirolt forklarer symbolikkbruken rundt det makabre maleriet av den lokale artisten Hanne Kolstø. Foto: Reidar Kollstad

Ordføreren legger ikke skjul på at han setter pris på søtsaker.

— Som dere kan se på meg er jeg en veldig kakeglad mann, sier Grundekjøn med glimt i øyet.

Pirolt var svært fornøyd med at han takket ja til å være hedersgjest på kunstavslutningen.

— Det er jo kjempegøy at han stiller opp, får håpe jeg får like mye skryt for kaken som for kunsten.

Fikk guidet tur

Ordføreren fikk en guidet tur av Pirolt selv. Den eksperimentelle kunsten falt i god smak hos Grundekjøn.

— Hvis man ser forbi det makabre så kan man se symbolikk i kunsten hans. Alt har en dypere betydning. Jeg ser at utstilingen er gjort med et glimt i øyet, det er ikke laget for å provosere.

Kunstutstillingen var derimot ikke første gang han hadde møtt Pirolt.

— Han har invitert meg på maleriutstilling før. Det endte med at jeg måtte hoppe tau med han, man vet aldri hva som skjer når han er i nærheten, ler Grundekjøn.

Av alle maleriene og kunstinstallasjonene, var det spesielt en som utmerket seg.

— Installasjonen "Konstruksjon 36" med alle buene som var i spenn var den jeg la mest merke til. Den er symbolsk. Man kan dra i riktige strenger i livet, eller man kan dra i feil og få fatale følger, sier Grundekjøn.

- Frekk og vakker

Tine Sagevik var en av mange kunstinteresserte som besøkte Kunsthallen sammen med ordføreren.

— For en modig ustilling. Den var rett og slett frekk og vakker, sier Sagevik.

Pirolt selv sier at "Svanesangen" ikke er ment for å provosere.

— Dette handler om det å være et sårbart menneske. Det handler om å være i kontakt med sitt følelsesliv. Kunsten kan lage nye regler og utfordre gamle, sier Pirolt.

Kunstneren var alt i alt fornøyd med utstillingens siste dag.

— Han likte både sjokoladekaken min og ustillingen, så dette ble en utrolig bra dag, sier en fornøyd Pirolt.