— Filmen handler om en ung, svensk jente som kommer til Oslo for å jobbe. Der møter hun en familiefar og hans to barn. «Svenskjævel» skildrer maktbalansen i et slikt forhold, men også maktbalansen mellom Norge og Sverige. Det er nytt at så mange svensker kommer til Norge for å arbeide. De blir som en ny arbeiderklasse, forteller Henrik Rafaelsen på telefon fra Oslo.

Flere priser

Kristiansanderen har en av hovedrollene i «Svenskjævel» som har premiere 13. mars. Allerede har filmen vunnet flere priser på internasjonale filmfestivaler. I filmen møter vi svenske Dino (Bianca Kronlöf) som flytter inn i et svenskekollektiv i Oslo. Etter hvert blir hun ansatt av overklassefaren Steffen, spilt av Henrik Rafaelsen. Svenske Ronnie Sandahl har regissert filmen.

— Det er interessant at det kommer noen utenfra og skildrer Norge i dag, og hvordan vi setter ut jobber som å vaske klær, matlaging og barnepass til andre. Det er slike jobber vi ikke vil ha lenger. Det er en interessant problemstilling å se på hva det gjør med oss, mener Henrik Rafaelsen.

Høy arbeidsledighet

Han har selv bodd 11 år i Sverige, og mener at mye har forandret seg der de siste årene:

— Da jeg flyttet til Sverige for 21 år siden, var det ingen i Stockholm som visste noe om Norge. Nå er det et helt annet fokus. Sverige har gått fra å være et land der mye fungerer bra, til å være et land der man sliter med høy arbeidsledighet. De har et høyreekstremt parti langt inne i Riksdagen og sliter med mange problemer som Norge har vært skånet for.

Denne forandringen mener han har gått veldig fort.

— Det har også vært store forandringer i Norge, men de er nok vanskelige for oss å få øye på. Vi har ekstremt høye krav til kvalitet i alt fra interiør til hva vi spiser. Det er noe vi unner oss, men det er ikke sikkert at vi kan fortsette å gjøre det når oljealderen tar slutt.

Henrik Rafaelsen fra Kristiansand spiller mot Bianca Kronlöf i "Svenskjævel". Foto: Euforia/Hummel film

Vil ikke dele

I et intervju med Dagbladet sier regissør Ronnie Sandahl at mange i Sverige ser på Norge som et veldig rikt barn som ikke vil dele med andre.

Eller som Dino sier i en av scenene:

— Nordmenn er som en utviklingshemmet fetter som har vunnet i Lotto.

Men selv om familiefaren Steffen tilsynelatende ser ut til å leve et vellykket liv, er det ikke sikkert at status og penger gjør en lykkelig:

— Jeg spiller en godt bemidlet mann som lever i et halvveis havarert ekteskap. Han er også en slags underdog. For selv om han har ressurser og et vellykket liv på overflaten, sliter han med de samme problemene som Dino, sier Henrik Rafaelsen.

Spent

Filmen har høstet gode kritikker, men Rafaelsen er mest spent på hvordan publikum mottar filmen:

— Jeg er spent på om reaksjonene i Norge og Sverige er forskjellige. Dette er en ganske emosjonell film. Det er et relasjonsdrama der en lett blir engasjert i hovedpersonene. Det politiske og samfunnsånden blir mer et bakteppe for disse individene.

I tilegg til «Svenskjævel», kan du for tiden se Henrik Rafaelsen både i De Tre Musketerer på Folketeateret, i Tv 2 -serien «Frikjent» og snart i «Kampen for tilværelsen» på NRK.