Flere kommuner skal avholde sine mønstringer fram til 15. mars. Så langt er det 562 påmeldte fordelt på 318 innslag i Vest-Agder. Målet for Vest-Agder er å få med over 1000 deltakere.

— Antall deltakere har gått ned litt nasjonalt, så nå jobber vi for at flere skal melde seg på, sier Inga Lauvdal i Vest-Agder Fylkeskommune.

UKM er en rekke små lokale festivaler hvor ungdom kan delta med alle slags kulturuttrykk. Hver kommune sender kvalifiserte ungdommer videre til en fylkesmønstring som representanter for sin kommune. Hvert fylke sender i neste omgang cirka 30 deltakere til den nasjonale UKM-festivalen som starter 25. juni i Trondheim. Fylkesmønstringen for Vest-Agder finner sted i Buen Kulturhus i Mandal 3. mai.

— Vi har valgt å kalle dette en mønstring, fordi vi ønsker et mangfold og en bredde, og vi ønsker at ungdom skal kunne vise seg fram uten å føle at de må prestere så veldig. UKM er nesten den eneste arenaen som ikke er en kommersiell kulturvisning, sier Lauvdal, som mener at flere kunstnere i dag har vært innom UKM tidligere.

— Både Margaret Berger og Odd Nordstoga har vært innom UKM.