KRISTIANSAND: Som å sitte på en vill okse. Bli filleristet og slitt i alle retninger. Og nesten falle av.

Men bare nesten.

Det er den optimale følelsen for Honningbarna når de spiller. Og den følelsen har de på sin nye plate.

— Det går nesten for fort, det er nesten for ukontrollert, men vi klarer akkurat å holde det innafor, sier gitarist Fredrik Justnes.

— Filosofien var at vi måtte kjempe oss gjennom låtene, og det kan man høre, samtykker vokalist Edvard Valberg.

Alle er enige om at den nye plata er bedre enn den forrige. Mindre polert og med et større spekter.

— Og hvis den dårligste plata vår fikk spellemannpris, så ser jo dette veldig bra ut, konstaterer bassist Lars Emmelthun.

Ukontrollert

Det nye albumet heter "Verden er enkel" og slippes fredag. Det er spilt inn i Stockholm, produsert av Pelle Gunnerfeldt, og er bandets første på EMI, et av verdens største plateselskap.

— Vi har fått frie tøyler, så vi har gjort det vi er gode på. Være unge, spille fort og hardt, ha det gøy og være Honningbarna i størst mulig grad, sier Justnes.

Bandets store utfordring i studio er alltid den samme. Å formidle den samme kaosfølelsen de er så kjent for på scenen. Denne gangen føler de at de har klart det.

— Det handler om å få fram den spontane, ukontrollerte energien. Når man har det gøy så setter man seg ikke ned for å analysere hvorfor man har det gøy, sier trommeslager Nils Jørgen Nilsen, som tok over trommejobben etter at Anders Eikås omkom for et år siden.

Men Eikås er til stede på den nye plata også. Som korist på låten "Ned".

— Vi har med vokalen hans fra en tidligere innspilling. Han synger så sykt fett, sier Justnes.

Skremmende

Vokalist Valberg har som vanlig skrevet tekstene, og i låtene oppfordrer han folk til å engasjere seg, tenke de store tankene, skape noe og gjøre verden bedre.

— Unge folk virker ikke å være radikale lenger. De stemmer etablert og de tenker færre og færre radikale tanker. Da kan man spørre seg hvordan samfunnet skal komme seg videre. Hvordan skal det bli fremgang hvis man ikke har noen nye tanker? Jeg synes det er skremmende. Det som alltid har gjort at samfunnet har gått videre er at unge folk har tenkt radikale tanker, sier Valberg.

I Norge blir han gjerne spurt hvorfor bandet er så forbanna. I utlandet forstår de det bedre.

— I en del andre land har man konkrete utfordringer. Man får ikke jobb, man får ikke utdannelse, man har ikke penger. Da blir folk forbanna. Og det er lettere å ta et standpunkt og gjøre noe med så konkrete ting. Problemene i Norge er gjerne mer at man føler seg rotløse og har identitetsproblemer.

— Færre radikale tanker er vel et tegn på at folk stort sett er fornøyde?

— Man må kunne tenke nytt likevel. På 1800-tallet var det noen som mente vi skulle legge ned all forskning. "Vi er ferdig utviklet, nå gidder vi ikke mer". Dessuten er det radikale tanker innenfor teknologi også som har gjort at verden har gått fremover. Det gjelder ikke bare politikk.

SUKSESS: Honningbarnas konserter på Bylarm var stor suksess. Spesielt er bandet fornøyd med responsen på de nye låtene. Foto: Kristin Ellefsen

På hjemmebane

Honningbarna er imidlertid opptatte av at de ikke bare skal synge om de store tankene.

— Det er en av grunnene til at vi ikke snakker så mye mellom sangene. Vi skal ikke være prekete og moralistiske, det identifiserer vi oss ikke med. Det er viktig å ha noen låter som bare sier "Faen heller, nå skal vi ha det gøy. Nå skal vi danse", sier Valberg.

Og dans ble det i høyeste grad under Bylarm i Oslo for et par uker siden. Rundt 1500 mennesker var til stede på Sentrum Scene da sørlendingene spilte, og ikke få av dem gikk fullstendig av hengslene.

— Responsen på det nye materialet var utrolig bra. Det er ofte sånn at publikum responderer best på det materialet de kjenner best, men alt ble godt tatt imot og det var veldig kult for oss, sier Justnes.

Og nå skal Honningbarna ut på turné igjen. Det nye albumet slippes i flere land og kvintetten skal spille både i Norge og ute i Europa.

— Å være på veien er det beste av alt, sier de, selv om de har en rekke eksempler på at turnélivet kan være et mareritt også. Som da de kjørte til feil by i Irland, da de ikke rakk et fly og ble sittende fast i Latvia, eller da de punkterte på vei til ferja.

Først er det imidlertid kjente og trygge omgivelser på Kick i Kristiansand fredag kveld.

— Jeg er mer nervøs for det enn å spille noe annet sted. Det er et slag i magen hvis folk ikke kommer i Kristiansand. Men de har aldri skuffet oss hittil, sier Valberg.