— Det hadde vært helt perfekt for oss om vi kunne ta i bruk teateret som scene igjen, sier Erik Honoré i Punkt. Festivalen for eksperimentell musikk hadde i flere år tilhold i Kristiansand teater i Kongensgate 2, og har ført en omflakkende tilværelse etter at det ble stengt i 2011. Fædrelandsvennen skrev onsdag at SiA i samarbeid med Trashpop nå vurderer en midlertidig gjenåpning av teaterlokalene som kulturhus. I utgangspunktet er meningen å leie biscenen som arena både for konserter, teater, dans og drama. Ideen er at tilbudet skal være åpent for alle, og håpet er at også andre deler av bygget skal tas i bruk. Mange i kulturlivet har behov for lokaler, og Fædrelandsvennen tok en ringerunde:

Perfekt

— Vi vurderte å bruke teateret i år, men det ble for kostbart. Men hvis bygget igjen tas i bruk til kultur og musikk vil mer av infrastrukturen være på plass i utgangspunktet. Det passer perfekt for oss at når man kan ha biscene og hovedscene i samme bygg, sier Honoré om det gamle teateret.

Kristiansand barne- og ungdomsteater (KBUT) er en annen aktør som er mer enn klar for å ta i bruk teaterbygget igjen.

— Vi øvde tidligere i teateret, og da Agder teater flyttet til Kilden ble det ikke plass for oss der, sier Nina Brekke, leder i KBUT.

Plassmangel

Nå frister KBUT en trangbodd tilværelse i Rosegården Teaterhus på Lund:

— Vi øver hver tirsdag, og har i det siste vært henvist til bitte små rom. Vi har vært i dialog med kommunen og forsøkt å finne en ordning men det har ikke lyktes. Vi ville veldig gjerne hatt bedre muligheter enn dem vi har i dag, og å komme tilbake til Kristiansand teater er det jeg klart ville foretrekke, sier Nina Brekke.

Det Dramatiske Selskab er en annen forening som kunne tenke seg å bruke det gamle teateret mer. Selskabet eide og drev det gamle teateret som sto på tomta fra 1895 til 1966. Da ble dette ble revet skjenket selskabet tomta til kommunen for nytt teater. Ett av vilkårene var at Det Dramatiske fikk åtte gratis spilledager i året.

Må pusses opp

— Vi har fremdeles godt samarbeid med Agder Teater i Kilden, hvor vi har vårt eget rom. Men det er mange som kunne dra nytte av alternative scener, og vi ville absolutt vært interessert dersom det igjen ble drift i det gamle teateret med musikk og teater, sier styremedlem Per Kullerud i Det Dramatiske Selskab.

— Men det er klart at det kommer til å koste å sette teateret i stand slik at det kan brukes igjen. Det er ikke bare å låse opp døra og sette i gang, understreker han.

Kristiansand kulturskole er også i beit for lokaler, og kunne veldig gjerne tenke seg å bruke det gamle teateret.

— Det er ingen hemmelighet at vi strever med lokaler, og det mest akutte problemet har vi med teatergruppene i Kongensgate skole, sier rektor Vidar Hartveit ved kulturskolen. Den forfalne skolen er en annen av kommunens bygninger som er planlagt solgt og sannsynligvis også revet.