Svenskene vant slagerfesten

41 år etter at ABBA gikk til topps, tok Sverige sin sjette seier i Eurovision Song Contest.

Publisert: Publisert:

Måns Zelmerlöv tok lørdag kveld Sveriges sjette seier i Eurovision Song Contest. Foto: NTB scanpix

  • Robert Hoftun Gjestad
  • Arve Henriksen
Denne artikkelen er over fem år gammel

To år etter at Loreen sørget for at vinnertrofeet kom tilbake til slagernasjonen Sverige, setter sirkuset atter en gang kursen for broderfolket.

— Jeg har så mye jeg skulle sagt, men det viktigste nå er at vi alle er helter. Uansett hvem vi er, hva vi tror på, så er vi alle helter, sa en overlykkelig og tårevåt Måns Zelmerlöw på scenen etter seieren, mens konfettien dalte ned over ham.

— Jaaaa. Jeg elsker dere, la han til etter at vinnerlåten "Heroes" var fremført en siste gang.

Utsøkt koreografi

Måns Zelmerlöw og «Heroes», skrevet av Linnea Deb, Joy Deb og Anton Hård af Segerstad har lenge vært storfavoritt til å vinne konkurransen.

Det kanskje aller mest takket være et koreografisk utsøkt nummer.

Kjetil Mørland og Debrah Scarlett var strålende fornøyd med egen innsats. Foto: NTB scanpix

Lørdag kveld i Wien lå la han lenge og knivet med Russland. Men til slutt handlet det om slagernasjonen Sverige. Selv om svenskene nærmest har vært verdensmestere i å være favoritter, for så å svikte på oppløpet, var dette landets sjette seier.Russland og Italia endte på de neste plassene. Norge ble nummer åtte.

Sceneshowet avgjorde

— Sverige er en av verdens beste popland, og de klarer å lage gode poplåter og fremføringer. Samtidig var sceneshowet det som gjorde låten. Jeg synes egentlig låten er så der, men Zelmerlöw klarer å gjøre maksimalt ut av denne låten, sier Morten Thomassen, leder i den norske MGP-klubben.

Sveriges første seier kom i 1974 med ABBA og «Waterloo», så gikk det ti år før serier nummer to kom. Da var det Herreys som sang seg inn i europeiske hjerter med «Diggi-Loo Diggi-Ley».

I 1991 var det duket for Carola med «Fångad av en stormvind», før Charlotte Nilsson, nå Pirrelli, tok nabolandets fjerde seier med «Take Me to Your Heaven».

For Norges vedkommende ble det en sterk åttende plass.

Et NRK i sparemodus slipper dermed å få en ekstraregning på omtrent 200 millioner kroner ved å skulle arrangere en finale i Eurovision Song Contest.

Kjetil Mørland og Debrah Scarlett var strålende fornøyd med egen innsats.

Hav av følelser

— Det var et hav av følelser og jeg tror aldri jeg har vært så langt inne i denne låten. Nå er jeg bare lettet, sa Kjetil Mørland etter at han hadde gått av scenen.

Debrah Scarlett var ikke mindre euforisk.

— Det var en dramatisk opplevelse. Jeg var så inne i rollen, og jeg sang som om det var siste gang jeg fikk synge den på denne jord, sier hun.

Fikk mest jubel

Morten Thomassen, leder i den norske MGP-klubben, sto foran scenen i Wiener Stadthalle.

— Norge gjorde det veldig bra i salen, det ble allsang og full jubel, så vi har all grunn til å være fornøyd med den opptreden. Men den store vinneren i salen var uten tvil Italia, da tok det helt av. Da var det like før taket revnet, sier han.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.