— Alle spyr ut støy. Umotivert støy, sier Honningbarna-vokalist Edvard Valberg, for å forklare tematikken på bandets nye plate «Opp de nye blanke».

— Vi er internettgenerasjonen, den første generasjonen der alle er redaktører. Alle spyr ut informasjon i sosiale medier og vi har mer enn nok med å ta innover oss all denne støyen. Det er umulig å definere hva som er bra og dårlig, hva som er sant og usant. Denne støyen av info er frustrerende og forvirrende. Det er et problem mange i vår generasjon kjenner seg igjen i, og det gjør oss blanke. Tilsynelatende friske og fine, men ganske tomme. Uten moralske pilarer, sier Valberg.

Feigt

Den nye plata kommer ut fredag og er en også referanse til låten, albumet og begrepet «Blank Generation» av det amerikanske punkbandet Richard Hell and the Voidoids. Punkrockere har siden 70-tallet satt eksplisitte ord på tiden de lever i. Honningbarna har fulgt opp denne tradisjonen med sine samfunnsengasjerte tekster.

Kvintetten er nå i begynnelsen av 20-åra. Og de har minst like mye å melde som da de spilte inn debutplata som 18-åringer.

— Det er ikke blitt noe mindre å være forbanna for, sier Valberg.

Den første singelen fra den nye plata, «Prinser av Sarajevo», filmet sørlendingene i Kabul for å vise at Afghanistan er mer enn man kan få inntrykk av i media. Et spark til de som spiller på andre menneskers frykt, sier Valberg.

— Det er så pinglete, det er så feigt og det henger ikke på greip. Under to prosent av terroren i Europa er religiøst motivert. Åtti prosent av terroren i 2013 fant sted i fem land i verden. Terrorbegrepet er blitt et ess i ermet på de som lurer folk til å være redde for ting som ikke er en reell trussel, sier han.

Verdensturné

Selv om punk-soundet fortsatt ligger trygt forankret i Honningbarnas musikk, sier Valberg at bandet hele tiden forsøker å utvikle seg.

— Vi har alltid et ønske å gjøre nye ting, og det synes jeg vi har gjort med hell. Denne plata er friskere og raskere. Og vi har aldri sagt at Honningbarna skal være punk, sier vokalisten og forteller at det blant annet fins innslag av spanske rytmer på den nye plata.

Bandet er nå i gang med sin store verdensturné som spenner fra Kick i Kristiansand til Havana på Cuba. Rundreisen startet allerede for tre uker siden og sørlendingene har vært innom både England, Skottland og Irland. Denne helga opptrer kvintetten i Finland.

Honningbarna er fra venstre Fredrik Justnes, Christoffer Trædal, Lars Emmelthun, Edvard Valberg og Nils Jørgen Nilsen. Her under Bylarm i 2013. Foto: Kristin Ellefsen

Nytt format

Det nye albumet gis ut på vinyl, men ikke cd. Gitarist Fredrik Justnes sier cd-en er utdatert, derfor går de nye veier.

— I stedet for cd gir vi ut låtene på en usb-stick. Den fins inni en gipsfigur som vi selv har laget. Vi har sittet kveld etter kveld og støpt og griset. Og du må velge om du vil ha gipsfiguren som den er, eller knuse den for å få ut musikken, sier han.

Slik ser gipsfigurene ut, som inneholder en USB-pinne av Honningbarnas nye plate.

Justnes forteller at denne kan kjøpes på konserter og «i de tre platebutikkene som er igjen i Norge».Honningbarna-turneen når Kristiansand 25. mai.