— Da jeg lagde «Solar Plexus» gikk jeg gjennom en veldig tung sorgprosess, og det ble mitt verktøy for å komme gjennom de følelsene. Da alle låtene var ferdige, så jeg at jeg hadde et album, et godt album. Samtidig hadde jeg kommet meg ut på den andre siden, forteller Thea Hjelmeland på telefon til Fædrelandsvennen.

Hun er for tiden på turné, og lørdag 31. oktober spiller hun på Håndverkeren i Kristiansand. Det blir den eneste konserten hun gjør på Sørlandet i høst.

- Liv og død

Hennes andre album, «Solar Plexus» ble skrevet mens hun taklet sorgen ved å miste sin elskede i alvorlig sykdom samtidig som hun var gravid med deres barn. Selv om bakgrunnen for albumet bærer sterkt preg av sorg, mener Hjelmeland at musikken bærer preg av både håp og energi.

- Mitt møte med liv og død handler om universelle følelser. Jeg vil at tekstene skal være tydelige, men likevel såpass åpne at lytterne kan passere seg selv, og sine egne historier inn i tekstene, forteller hun.

Prisdryss

Hun har blitt belønnet med en rekke gode anmeldelser for «Solar Plexus». Hun fikk også Spellemannprisen i kategorien «indie», og nylig ble hun tildelt Edvard-prisen som «årets utfordrer».

- Hvordan har dette året vært for deg?

- Det har vært veldig spesielt. Jeg har jobbet aktivt med musikk siden jeg var tenåring, men det er først nå jeg har fått denne anerkjennelsen. Det er ganske overveldende.

- Det brukes store ord om deg. Du beskrives blant annet som en av de mest spennende låtskriverne i Norge nå. Hvordan påvirker det deg?

— Det er utelukkende positivt, fordi det hjelper meg å nå ut til publikum. Det er rørende når andre bruker store ord om meg, spesielt når ordene er så vakre. Jeg er veldig takknemlig for alt som har skjedd det siste året. Det mest fantastiske jeg vet er å spille konserter, og jeg gleder meg til å ta med denne gode energien til Kristiansand.

- Dynamisk duo

Med seg på turné har hun perkusjonist Peter Baden.

- Han er et lite magisk orkester i seg selv. Sammen er vi en dynamisk og kontrastfull duo. Vi har fått tilbakemeldinger fra publikum på at det er overraskende hvor stort lydbilde vi skaper.

Selv spiller Thea Hjelmeland sju instrumenter, og har absolutt planer om å vise fram ferdighetene sine på Håndverkeren. Siden hun har vokst opp i en musikerfamilie, har hun alltid hatt instrumenter lett tilgjengelig.

- Forresten, vet du at jeg har en tilknytning til Kristiansand? Pappa er bluesmusiker i Good Time Charlie, og har spilt både med Kjetil Grande og Johnny Augland. Jeg har vokst opp med dem, og de har hatt stor påvirkning, på meg, forteller Thea Hjelmeland.

Som altså gleder seg veldig til å komme til Kristiansand.

Ifølge bookingansvarlig for Håndverkeren, Jan Kenneth Transeth har forhåndssalget til konserten vært på det jevne. Som vanlig, forventer han å selge mest billetter i døra.

— Dette er den konserten jeg har gledet meg mest til i hele høst. Hun er en stor kunstner, og det er det åpenbart flere enn meg som mener.