KRISTIANSAND: — Det vi kan garantere er platekontrakt og turne. Det ligger innbakt i summen, sier Jørgen Skauge. Det er han som har fått oppdraget av Rock City Kristiansand med å dele ut lanseringsstøtte verd 400.000 kroner til et kristiansandsband. Dette betyr ikke at bandet får pengene overført til sin konto, men mottar tjenester verd denne summen.

Pengene ble bevilget i fjor av Cultiva i forbindelse med seminarrekka Komp '08. Her satt kristiansandsrockerne på skolebenken og lærte salg av musikk over internett og andre markedsføringstriks. De som var med kan bruke lærdommen når de skal søke om å bli med i konkurransen om lanseringspakka.

Cultiva-pakken kan sammenlignes med de 800.000 kronene i det mye omtalte Statoil-Hydro-stipendet. Dette deles ut hvert år i forbindelse med Bylarm til mye tut og fanfare fra rikspressen. I fjor var det som kjent Ida Maria som vant, og hun har allerede spilt flere suksesskonserter i USA. I år vant Mathias Eick. Nå skal altså Rock City se hva et lokalt band kan få ut av halve summen.

— Det er vanskelig på forhånd å vite hva pengene skal brukes til. Det er avhengig av hvem som vinner og hva slags behov de har. Hvis bandet allerede har en fiks ferdig plate med perfekt cover er det ikke noen vits å bruke dem til dette. Målet med dette er ikke å kaste en haug med penger etter noen, men å få en suksesshistorie til å vokse ut av Kristiansand, sier Kjetil Nordhus, daglig leder i Rock City.

— Miljøet er dessuten såpass lite og tett her i byen at mange flere enn de som vinner vil ha nytte av dette, sier Solveig Knudsen i Rock City.

Målet med pengene er å endre inntrykket av at man må til Oslo for å bryte gjennom lydmuren som musiker. Økt oppmerksomhet rundt kristiansandsmusikk fra hovedstadspressen, og kanskje også flere sørlendinger på Bylarm er et annet mål. Sørlandsrepresentasjonen på landets største bransjemesse har i alle år vært temmelig skral.

— I søknaden må det selvsagt ligge ved lyd, enten i form av link til myspace-side eller i form av vedlagte filer. Dessuten må artistene fortelle hvem de er, hva de har gjort og ikke minst hvilke ambisjoner de har og hvordan de ønsker å nå dem, sier Nordhus.

— Det er ingen sjangerbegrensninger. Både rockeband og folkemusikkstevere kan søke. Det eneste vi forutsetter er at vedkommende er bosatt i Kristiansand, eller er i folkeregisteret for Kristiansand. Dette må gjelde minst 50 prosent av gruppa, sier Skauge.

I løpet av den kommende måneden skal det avgjøres hvem som stikker av med kaka som er ment å skape en lokal suksesshistorie med synergieffekt.

Juryen som skal ta ut vinneren blir satt sammen av fire uavhengige utenbys eksperter. Med foreløpig er Tonje Kaada fra BRAK i Bergen og Søren Burholt Kristensen fra det danske selskapet Empty Tape.

Hele konkurransen avsluttes med at fem av bandene eller artistene spiller live for å vise juryen hvordan de fungerer i konsert. Datoen for dette bestemmes senere.

Søknader kan sendes til post@rock-city.no.