The Humane society of America deler hvert år ut Gretchen Wyler-prisen til en kjendis som skaper blest rundt dyrevernspørsmål.

Panettiere fikk prisen for sin innsats for å stoppe slaktingen av delfiner i Japan. Det skriver people.com.

18-år gamle Hayden Panettiere er mest kjent her i Norge for sin rolle som den usårbare cheerleaderen Claire.

Padlet ut til delfinslakt

Prisen ble delt ut under en seremoni på lørdag. Før utdelingen ble det vist en film av Panettiere og flere andre aktivister som i fjor padlet ut til en gruppe japanske fiskere for å protestere mot den årlige slaktingen av utryddningstruede delfiner.

Nettaviser over hele verden la ut bildene som viser en gråtende skuespiller på stranda etter at fiskerne jaget henne og de andre demonstrantene på land.

Stående applaus

Heroes-stjernen fikk stående applaus av publikum i salen, blant dem foreldrene og kjæreste og motspiller Milo Ventimiglia, da hun gikk opp for å ta imot prisen.

— Som skuespiller drømmer du om å motta priser som Golden Globe, men jeg hadde aldri drømt om å få en pris som er så spesiell og viktig for meg som dette, så en gråtkvalt Hayden Panettiere ifølge people.com.

Hun la også til at mange dyrevernforkjempere har ofret mer og fortjener denne prisen mer enn henne.

Skrev brev til Stoltenberg

Panettiere har også fått mye oppmerksomhet i norske media etter at hun i januar troppet opp på den norske ambassaden i Washington med et personlig brev til Jens Stoltenberg.

Hun er sterkt engasjert i gruppen «Save the whales again».

— Hun var her en halvtimes tid i dag morges og fremførte velkjente argumenter mot norsk hvalfangst. Det gikk på at hvalen er utrydningstruet og særlig intelligent, og at det er farlig å spise hvalkjøtt. Hayden Panettiere anmodet norske myndigheter om å avstå fra hvalfangst, forteller ambassaderåd Petter Meier til Dagbladet.no.

Stjernen skal ha gjentatt argumenter som «Do you love animals», og «have you ever been swimming with whales» uten å høre på ambassaderådens argumenter for hvalfangst.

Eksempel til etterfølgelse

Da Meier anbefalte Panettiere å smake hvalkjøtt, og fortalte at det var svært godt på smak, rant det over for den unge skuespilleren.

— Det tok pusten fra meg og jeg fikk hakeslipp. Det er faktisk ganske frekt å be en vegetarianer om å spise dyret jeg de siste årene har forsøkt å redde, sier Hayden til VGNett.

Hun har vært engasjert i dyrevern de siste tre årene.

— Hun er et eksempel til etterfølgelse for sin generasjon. Hun bruker sin medfølelse, sitt mot og sin stjernestatus til å hjelpe dyr på en veldig effektiv måte, sier Beverly Kaskey i the Humane society til people.

Gretchen Wyler-prisen ble delt ut for første gang i fjor. da var det Paul McCartney som mottok prisen.