KRISTIANSAND: — Daniel Nordgård har ødelagt det som skulle vært en positiv sak. Da han tok ut sitt eget band ble dette bare surt, og det kan gi en bismak i munnen for de bandene som drar over, sier Nicholas Sillitoe.

Den engelske musikeren og komponisten er gift med sangeren Anne Marie Almedal. Ekteparet er blant dem som er kritiske til at Daniel Nordgårds band Nud er tatt ut til bransjemessa South by Southwest i Texas.

Daniel Nordgård er både leder av kulturstyret, han er vokalist i bandet Nud, og han er ansatt av Kristiansand Kunnskapspark, som leder av kulturinkubatoren. I tillegg er han styremedlem i Cultiva. Sist uke ble det kjent at Nordgård har fått i stand en egen Kristiansands-fest på verdens største bransjemesse i Austin, Texas.

En delegasjon på 50-60 kristiansandere drar i midten av mars over for å markere seg med en egen fest under messa i Austin. Musikerne som er tatt ut, er Marte Wulff, Thom Hell, Evan Seleven og altså Nud, som er Nordgårds eget band.

Krasse innlegg.

Nå høster Nordgård storm med uttaket. I løpet av helgen har det kommet inn 50-60 til dels meget krasse innlegg på fvn.no. Nick Sillitoe har skrevet: «One would hope that NUD will do the dignified thing, and refuse to play! This whole affair is a shame for Kristiansands Music scene».

— Initiativet er kjempeflott, men dette har satt en negativ fokus på hele saken, sier Sillitoe.

Kona Anne Marie Almedal sier:

— Det er flere andre som burde vært mer aktuelle enn Nud til å være med på dette. Nordgård burde vært kulturambassadør i stedet for å spille. Dette er et utslag av at han har for mange hatter, sier Almedal.

Erik Faber er en av artistene som godt kunne tenke seg å være med til Texas:

— Det var ikke veldig godt annonsert og bekjentgjort, dette. Da jeg fikk høre om planene, sendte jeg en sms til Daniel og spurte om det var noen sjanse til å få være med. Men jeg fikk ikke noe svar, sier Faber.

For få med.

Han mener det burde vært en større kvote musikere når så mange som 50 personer skal dra over.

— Generelt vil jeg si det er betenkelig når samme person sitter på begge sider av bordet, sier musikeren.

Produsenten og artisten Jan Bang støtter på sin side Nordgård fullt ut:

— Kritikerne kan gå hjem og støvsuge! Dette er en provinsiell tankegang, og jeg forstår ikke kritikken. Det er viktig å ikke glemme seg selv, og det burde være helt naturlig å ta med sine egne ting når man først drar i gang noe slikt, sier Bang.

I 1999 gjorde han sine egne bitre erfaringer med å «glemme seg selv» som artist. Bang var hovedmannen bak den kristiansandske avleggeren av den fransk/norske housefestivalen «Le Big Sloppy Kiss». Fordi han ikke satte seg selv opp på spillelista, mistet han sjansen til å bli husket som noe annet enn tilrettelegger av sine utenlandske kontakter.

— Man er det man presenterer seg som. Det burde være helt innlysende å ta med sitt eget band, mener Bang.

Ikke Daniel alene.

Rune Tengs, som driver undergrunnskanalen Craptv, sier:

— Folk må huske at det ikke var Daniel alene som tok ut Nud. Han trakk seg ut av denne avgjørelsen, sier Tengs. Selv har han ingen problemer med å si at han ville gjort akkurat det samme som Nordgård.

Davy Jones Locker var et av bandene som ikke fikk være med. Vokalist David Jones sier:

— Det blir litt feil å si noe mer enn at vi gjerne skulle vært med. Uttaket er gjort, og det respekterer vi.

Daniel Nordgård på sin side er på Midemfestivalen i Cannes denne uka:

— Jeg vil ikke kommentere dette på noen som helst måte mer. Det jeg kan si, er at jeg er på Midem, hvor jeg gjør alt jeg kan for å promotere vårt arrangement på South by Southwest. Akkurat nå sitter jeg sammen med sjefen for Popkomm (Tysklands største bransjetreff), og han sier han vil treffe oss i Texas, sier en preget, men fortsatt offensiv Nordgård.