Xbox 360

Fallout 3

Utgiver: Take 2

Genre: Rollespill

Plattformer: 360, PS3, PC

PEGI: 18+

Fallout-serien har vært en favoritt blant mange rollespillentusiaster, med sitt postapokalyptiske miljø og spennende historier. Nå er det tredje spillet i serien ute, og jobben med å utvikle Fallout 3 har blitt tiltrodd gjengen som står bak fantasy-rollespillet Elder Scrolls IV: Oblivion, som kom ut for to og et halvt år siden.

Til tross for at absolutt alt fantasy-innhold er byttet ut med en slags science fiction/Mad Max-tematikk med 50-tallsestetikk, er arven fra Oblivion helt tydelig. Også i Fallout 3 ser omgivelsene fantastiske ut, til tross for at absolutt alt er bombet sønder og sammen. Dialogen med folk du treffer er også velkjent fra Oblivion, du får opp en rekke alternativer og svarer i forhold til hva slags person du ønsker å være.

Fallout 3 har en helt åpen struktur, du kan i prinsippet begynne å gå i en retning og utforske landskapet i eget tempo, men de fleste vil nok velge å ta på seg de ulike oppdragene som er tilgjengelige. Det er et hav av forskjellige ting å gjøre, og selv om du følger en hovedhistorie, er det utallige småting som kan distrahere deg underveis. Dette gjør at du virkelig føler at det er du som kontrollerer hva som skjer.

Opplæringen på begynnelsen av spillet er original og forteller deg det meste du trenger å vite for å greie deg i Fallout 3s ugjestmilde verden, men det lønner seg å følge med, ellers kan du fort gå glipp av en av spillets unike funksjoner, en slags turbasert siktefunksjon som stopper tiden og lar deg velge hvor du vil plassere angrepene dine på fiendene som kommer for å ta deg. Sjansen for å treffe ulike kroppsdeler angis med prosent, og du må avgjøre hvor du vil sikte i forhold til dette. Får du inn en fulltreffer, blir du belønnet med en spektakulær slo-mo-sekvens. Dette systemet er helt essensielt for å få fullt utbytte av spillet, da det til tross for at det ser ut som et standard skytespill, i bunn og grunn er et rollespill der utfallet av kampene i stor grad avhenger av ferdighetene til figuren din, ikke dine egne fingerferdigheter.

Fallout 3 kommer til å falle i smak hos alle som likte Oblivion, alle som likte Fallout 2 og definitivt alle som likte begge. Det er et fengslende og storslagent rollespill som skaper innlevelse og engasjement fra første stund.