KRISTIANSAND: — Gjennom flere år opplevde vi å ha et utmerket forhold til ledelsen i Quartfestivalen, og forholdet var bygget på gjensidig tillit og åpenhet. Dersom det er riktig at folk i staben systematisk drev med straffbare handlinger, er det meget skuffende, sier politistasjonssjef, Ole Hortemo til fvn.no.

Hetland innrømmer doplanging

Se hele pressekonferansen med Hetland — Helt nytt

Fredag lanserte tidligere pressesjef i Quartfestivalen, Pål Hetland, skandaleboka om det indre og ukjente liv i Norges største rockefestival. I boka skriver Hetland at politiet nærmest stilletiende godtok at det florerte med narkotika blant artister. Eks-pressesjefen påstår også at Quart-organisasjonen fôret artister, kjendiser og bransjefolk med betydelige mengder narkotika, og at den kriminelle virksomheten var satt i system.

— Dette er helt nytt for oss, og vi hadde ingen mistanke om at dette skjedde, sier Hortemo.

Politistasjonssjefen mener inntrykket av daværende Quart faller fullstendig i sammen hvis påstandene er riktige.

— Både før og etter festivalene hadde vi et utmerket samarbeid med Quartfestivalen, og vi opplevde arrangøren som seriøs, sier Hortemo.

Han mener politiet er ført bak lyset dersom opplysningene er riktige, og at politiet i ytterste konsekvens kan ha blitt utnyttet av Quart gjennom å ha gitt festivalledelsen større tillitt enn det var grunnlag for.

Inngikk avtale

Hetlands skriver blant annet i boka at Quartfestivalen etter flere år med overtalelseskunst fikk politiet med på at backstage-området ble regnet som privat området. Begrunnelsen var at artistene skulle føle seg fri bak scenen, og at politiet ikke uten videre skulle komme stormende inn. Hetland mer enn antyder at polititjenestemenn også så gjennom fingrene på at artister tok narkotika bak scenen.

— Over flere år argumenterte Quartfestivalen for at backstage skulle være som et hotellrom, altså en plass artistene skulle slippe å bli forstyrret, sier Hortemo.

Hortemo bekrefter at politiet til slutt gikk med på en slik avtale, men at politiet tok en selvstendig beslutning på juridisk grunnlag. Ifølge politistasjonssjefen ble avgjørelsen tatt på politimesternivå, og gikk ut på at politiet måtte ha en konkret mistanke for å gjennomføre ransakelse backstage.

— Men jeg vil understreke at vi aldri kviet oss for aksjonere på backstage-området hvis vi fikk tips om straffbare forhold, sier Hortemo.

Stoppet narkotika

Hetland hevder på sin side at politiets beslutning førte til at større kvanta narkotika enklere kunne innføres til backstage-området.

”En av pusherne jeg har pratet med fortalte meg at han ved en anledning leverte en halv kilo hasj backstage på Idrettsplassen”, skriver Hetland.

— Jeg mener politiet gjorde en grundig jobb for å forhindre innførsel av stoff til festivalen. Vi hadde masse etterretningsinformasjon, og gjorde betydelige beslag. Men politiet vet av erfaring at det selvfølgelig er mye som passerer, sier Hortemo.

Samtidig understreker Hortemo at politiet hele tiden hadde større fokus på sikkerhet rundt festivalen enn narkotikabeslag.

— For oss var det viktigere å prioritere liv og helse enn å avdekke brukersaker, sier Hortemo.

Hortemo opplyser at politiet foreløpig ikke kommer til å igangsette noen formell etterforskning, men vil avvente for å se hva som eventuelt dukker opp i media.

Les også: Politiet satser på hjelp fra pressen

Alt om Quart-boken:

— Ville vært dumt å gå til Toffen med slike småting

— Satte egen agenda foran Quarts beste

– Makteliten ødela Quartfestivalen

Bekrefter Hetlands påstand om politiets dop-ignorering

— Må ha vært en liten, hard kjerne

— Kjenner meg ikke igjen

— Quart fôret artister og bransjefolk med dop