KRISTIANSAND: — Jeg har kommet hit for å bli kjent med miljøet som synes jeg er en trussel, sa Marianne Nielsen, direktør på Vest-Agder-museet Kristiansand. Hun ble godt mottatt da hun lørdag besøkte markeringen mot flytting av museet hennes fra Vige til Odderøya.

Det var Arne Wilhelm Tellefsen, Rikard Klungland og Bjarne Sverkeli som var frontmennene bak «Rock mot Rasering» på Kick.

De representerer det etter hvert sterke og sammensveisede kulturmiljøet på Odderøya som frykter at fylkesmuseet skal fortrenge dem fra kontorlokalene de leier av kommunen på Odderøya.

Vedtak i mars

Bystyret skal fatte vedtak i mars, samtidig som det ennå ikke er klart hvordan museet i så fall vil legge beslag på plassen på øya.

— Jeg skulle like å se at jeg hadde fått byggetillatelse av kommunen dersom jeg søkte om noe jeg ikke kunne si hva var, sa Arne Wilhelm Tellefsen.

Til støtte for saken sin hadde han og hans medsammensvorne skrapt sammen noen av byens aller beste rockenavn, nemlig Transit, Faber, Sordal, Evan Seleven og James Band.

Og dersom alle som etter hvert dukket opp på Kick for å høre er mot flytting av museet til Odderøya, ja da har Marianne Nielsen en utfordring. Da Trond Breen og James Band gikk på scenen rundt klokka 22.00 må det ha vært 200-300 mennesker i lokalet.

Det er likevel grovt misvisende å si at det oppsto lynsjestemning da direktøren viste seg på antiraseringsrocken.

— Legg merke til hvem som drikker vin, og hvem som drikker øl, flirte Rikard Klungland da han kom bort med rødvinsglasset sitt for å hilse hyggelig på øldrikkende Marianne Nielsen.

— Hittil har vi sittet i skyttergravene og bare kommunisert gjennom leserbrev i avisen. Men jeg møtte ikke Arne Wilhelm (Tellefsen) personlig før fredag, og da spurte jeg om jeg også var invitert hit, sier Nielsen. Det var hun. Museumsdirektøren tror at museet og de kulturelt næringsdrivende på Odderøya har felles interesser som det må være mulig å kombinere.

— Vi må kjenne på hvorfor vi er uenige, og jeg vil invitere til dialog. Miljøet på Odderøya er faktisk en av forutsetningene for at museet kan lykkes der ute. Vi tror miljøet kan være en viktig bidragsyter for å skape noe spennende og nytt, sier Nielsen.

Må overbevise

Hun har en jobb å gjøre med å overbevise miljøet i brakkene ute på øya om at de ikke vil bli kastet ut og spredt dersom museet får innpass på øya. Skepsisen er sterk. Det var for eksempel denne planlagte flyttingen som var en viktig årsak til at Toffen Gunnufsen forlot Quartfestivalen i forfjor.

— Saksbehandlingen til kommunen er jo helt vill. De skal gi nordenden av Odderøya til en gjeng mennesker som ikke kan si hva de skal gjøre med den, sa Bjarne Sverkeli. Som etnolog burde han egentlig jobbet på museet han også.

Rikard Klungland mener det er lite oppfinnsomt av museet å ikke få til noe bedre på Vige der det allerede er.

— Hvis du ikke klarer å lage en fet, historisk vandring i de lokalitetene der, da er du lite visjonær, for å si det på den måten, mente Klungland.

Nils Olav Drivdal, som spilte rock mot rasering med Evan Seleven, hadde følgende syn på saken:

— Jeg er av og til på fylkesmuseet og drikker kaffe om sommeren, og jeg synes beliggenheten er perfekt. Området er nydelig, og det er midt i historiske omgivelser. Det kommer dessuten til å koste veldig mye penger å flytte det, og det er tullete å påstå at ingen av bygningene vil ta skade av flyttingen. Dessuten er Odderøya et sted som ungdom oppsøker for å drikke seg drita. Det vil ikke se så bra ut når det står «Russ totusenogetellerannet» tagget på de gamle husene, sier Drivdal.