Bratz, de små dukkene med de store hodene, har på relativt kort tid greid å hanke til seg en solid bit av markedet for motedukker. Dukkene, og en lang rekke spin off-produkter, har blitt milliardindustri, men nå har MGA Entertainment fått en alvorlig skrape i lakken. En amerikansk domstol har nemlig gitt Barbie-produsenten Mattel medhold i et gigantisk erstatningssøksmål mot konkurrenten.

Vant

CNN melder at bakgrunnen for konflikten er at designeren Carter Bryant laget de første tegningene av Bratz-dukkene mens han fremdeles var ansatt hos Mattel. Bratz-dukkene ble satt i produksjon kort tid etter at Bryant forlot Mattel til fordel for MGA. Erstatningssummen ble satt til 100 millioner dollar.

Populære

Bratz-dukkene ble introdusert i 2001, og for jenter i alderen fem til 12 er de blitt svært populære. Ifølge CNN har Yasmin, Cloe, Jade og Sasha blitt så populære at de fortrenger den klassiske Barbie-dukken fra markedet. I 2007 falt salget av Barbie-dukker med 15 prosent i USA.

Milliard

Erstatningssummen på 100 millioner dollar er imidlertid langt unna de 1,8 milliardene Mattel ba om. Selskapets direktør, Robert A. Eckert, er likevel fornøyd.

– For oss er denne saken først og fremst en prinsippsak. Vi er fornøyde med at juryen slo fast at det MGA gjorde var feil og at skadeserstatning ble utlovet, uttalte han i en pressemelding etter avgjørelsen.

Foreløpig akter MGA å fortsette produksjonen av Bratz-dukkene. Mattel vurderer ytterligere søksmål for å eventuelt stanse konkurrenten.