Dagbladet brukte to sider på å fullrose albumet. «I Was a King» — albumet heter det samme som bandet - blir omtalt med alle mulige superlativer, før anmelder Sven Ove Bakke avslutter med denne salven: «Spørsmålet blir egentlig bare hvilken norsk artist - eller internasjonalt sammenliknbar størrelse - som vil klare å toppe dette i løpet av 2009. I den grad det er mulig». Soleklar 6-er.

Audun Vinger - platekritiker i Dagens Næringsliv og tidligere Natt & Dag-redaktør, er ikke snauere og omtaler albumet som «perfekt, svimmel og svimlende popmusikk». «Den kommende plata til I Was a King går rett inn i ei rekke med norske klassikeralbum» mener Vinger i DN.

– Det kommer vel masse dresskledde menn på konsertene nå, sier Strømstad og ler.

– Nei, jeg er først og fremst overveldet. Og jeg tror kanskje jeg har truffet ett eller annet. En nerve eller noe.

60, 70 og 90

Strømstads musikkinteresse startet med indierocken på 90-tallet. Band som Pavement, Teenage Fanclub, Guided By Voices og Dinosaur Jr har vært sentrale. Det førte ham videre til indierockernes inspirasjonskilder på 60- og 70-tallet. I Was a King har i seg mye av dette. Melodiøs pop som er rufsete i kantene.

– Forrige plate var meg og Emil og åtte spors opptak. Enkle midler, og det var skeivt. Denne gangen hadde vi anledning til å gjøre mye mer enn gitarrock. Og alle som har vært med, har satt sitt merke på plata. Det er fremdeles litt skeivt her og der, men dette albumet er mer variert og kanskje lettere tilgjengelig. Deler er kompakt og rett fram, andre steder er det mer skrangling. Sånn skal det være.

Indie

– Hva tenker du om mulighetene til å nå et bredere publikum?

– Jeg er egentlig ikke veldig opptatt av det, men det er klart at store oppslag i store aviser som mange leser kan hjelpe på. Selv tror jeg mange kan like albumet hvis de bruker litt tid.

Plateslippet er framskyndet etter den voldsomme mottakelsen.

– Etterspørselen var der plutselig, og da må folk få muligheten til å skaffe seg plata, sier Strømstad. Nå venter først releasekonsert i Oslo, norgesturné i mars, lansering i Danmark og USA og en treukers turné i USA og festivalspilling i sommer.

– Det blir en travel vår, men det er bra. Akkurat nå er jeg bare veldig glad for at mange ser ut til å like plata.

I Was A King:

Består av vokalist, låtskriver og primus motor Frode Strømstad, Anne Lise Frøkedal (Harrys Gym) og Håvard Krogedal.

Diskografi:

Debuterte i 2007 med minialbumet «Losing something good for something better». Den selvtitulerte oppfølgerplata «I Was a King» slippes lørdag 10. januar.