I helgen vant The BlackSheeps den nordiske finalen i Melodi Grand Prix junior i Århus. Medieinteressen for de unge finnmarkingene har vært usedvanlig stor. Og det var fire slitne tenåringer som tok fatt på hjemreisen søndag.

Nå sier NRK at de feilberegnet pressetrøkket mot bandet:

— Vi tar selvkritikk på at delegasjonen vår kunne vært ennå bedre forberedt, sier informasjonsmedarbeider Anja Nylund Hagen i NRK.

Barn, ikke rockestjerner

Til Dagbladet.no innrømmer hun at NRK ikke forutså at bandet kom til å bli behandlet som rockestjerner, i stedet for barnestjerner. Nylund Hagen viser til at det var 15 norske journalister akkreditert i Århus, halvparten av samtlige journalister til stede fra alle de fire deltakerlandene.

Aftenposten skriver i dag at NRK-journalister ringte bandmedlemmenes private mobiltelefoner uten å henvende seg via prosjektledelsen, og at folk fra NRK Sámi Radio ble kastet ut av hotellet som The BlackSheeps bodde på.

— Det å ringe direkte til barna er et ganske stort overtramp, sier prosjektleder for MGP jr. i NRK, Eva Rutgerson Bie til Aftenposten.

Men Arild Johnsen, faren til vokalist Agnete (14), avviser at noe sånt skjedde:

— Nei, det kjenner jeg ikke til. Jeg mener NRK-journalistene gjorde en veldig god jobb, sier Johnsen.

— Og Sámi Radio ble ikke kastet ut, de fikk bare beskjed om å flytte til hotellet der de andre journalistene bodde, siden de ikke var en del av MGP-delegasjonen.

- Stygge telefoner

The BlackSheeps har et omfattende støtteapparat, med både NRK, manager og plateselskap i ryggen. Men det er Johnsen, sammen med faren til gitarist Emelie Nilsen, som har det siste ordet. Han er stort sett fornøyd med hvordan pressen har behandlet barna deres:

— Men nå har vi sagt at de må ha fri en stund. Det er tentamenstid, og det skjer ikke noe mer med bandet før vi reiser til Barnas fredspriskonsert i Oslo neste uke.

- Så om jeg spør om å få snakke med Agnete nå...

— Så er svaret nei. For det første har hun fått hemmelig nummer. Det ble litt heftig etter den norske finalen, det kom noen stygge telefoner.

- Som far, hva tenker du om at datteren din omtales som «Norges nye rockestjerne» av musikksjefen i P3?

— Det er der vi må være på vakt. Vi må passe på at det ikke blir for mye kjør på dem. Selv synes de det bare er kult. Men samtidig er de glad for å få litt fred nå.

- Bekymret

— Men dette med at trøkket er så ekstremt, det er litt storm i et vannglass. Det har vært mye press nå, men omtalen har jo vært god.

- Så du er ikke bekymret?

— Jo, jeg er litt bekymret. Men ikke sånn at jeg ikke tror vi takler det. Vi har NRK i ryggen, så trenger vi hjelp, får vi det.

Foto: SCANPIX