Fra 1. mai neste år skal en gjeng amerikanere besøke Norge med tv-kamera på slep. Etterkommerne av utvandrede nordmenn skal spille inn «The Great Norway Adventure», eller «Det store Norge-eventyret».

Litt norsk blod er nok

Nå søker det norske produksjonsselskapet Monster etter deltakere, melder Dagbladet. De skal helst være etterkommere av norske emigranter til USA. Deltakerne kan ha en norsk bestemor, en tipp-tipp oldemor eller en tipp-tipp-tipp. Hver minste dråpe skaper tilhørighet, går det fram av etterlysningen til castingselskape O'Connor Casting.

Programmet handler om helt vanlige amerikanere som reiser igjennom Norge og oppdager sine kulturelle røtter og opprinnelse.

Fisk på land

Ønsket er å fange kultursjokkene:Den første opplevelsen av den norske fjellheimen, smaken av gammelost eller sjokket over regningen etter en bedre middag. Det har ikke vært mulig å få en kommentar om den kommende serien fra Monster i dag. Produsent Ingvild Daae ga følgende beskrivelse av konseptet i et intervju til lokalavisa Grand Forks Herald i Nord-Dakota, USA.

— Det blir som «The Amazing Race», men med en fisk-på-land-vri, sier produsenten.

En unik mulighet til å utforske Norge, møte det fantastiske folket og oppleve den rike kulturen, lokker castingselskapet i utlysningen. Joan O’Connor sier til lokalavisen at det ikke er en ondsinnet serie, men er relativt tilbakeholden med detaljerte opplysninger.

— De fleste amerikanere kjenner ikke til Norge, så de vil være på ukjent territorium.

Hun utelukker ikke at det er snakk om skihopping om natten eller å smugle lubne taxfree kvoter gjennom svensk og dansk toll.

Så mye sursild de orker

Norskamerikanere som allerede har vært på besøk i Norge, er utelukket fra castingprosessen. Vinneren får foruten opplevelse en pen pengepremie - 50 000 dollar, eller rundt 350 000 kroner. Alle deltakerne får dessuten 100 dollar daglig i lommepenger mens de er i Norge.

Deltakerne kan dessuten regne med så mye sursild og geitost de klarer, skriver Grand Forks Herald humoristisk.

Det er ikke kjent hvilken kanal som skal vise Norge-showet.

Foto: Adresseavisen

TYPISK NORSK: Et lite utedo med utsikt. (Foto: Adresseavisen).

TILBAKE TIL RØTTENE: Kanskje amerikanerne får oppleve seteridyll i fjellheimen? (Foto: Adresseavisen).

MATTRADISJON: Norskamerikanerne vil nok like vafler med rømme og syltetøy. (Foto: Adresseavisen).