Den nederlandske filmskaperen og politikeren Geert Wilders' upubliserte kortfilm Fitna skaper allerede internasjonal uro, skriver Aftenposten.no.

Ingen vet nøyaktig hva filmen inneholder, men Wilders sier den er laget for å vise at Koranen inspirer folk til intoleranse, mord og terror.

Ingen filmselskaper vil gi ut filmen. Derfor har Wilders bestemt seg for å publisere filmen på sin hjemmeside en av de nærmeste dagene.

Iran ber Nederland gripe inn

Både Iran og Pakistan har allerede gått ut og fordømt filmen.

Ifølge BBC har den iranske justisminister Gholam Hossein Elham tatt kontakt med sin hollandske kollega Ernst Hirsch Ballin, og bedt om at filmen ikke må gis ut.

Ifølge Elham er filmen en unødvendig fornærmelse av det den muslimske verden oppfatter som det helligste av alt.

Utenriksminister Maxime Verhagen har bedt Wilders ikke publisere filmen, og innkalte ham til et møte sammen med justisminister Ballin.

— Det var en time med rene skremsler, sa Wilders, ifølge NTB.

NATO er bekymret

Torsdag truet en talsmann for Taliban med å intensivere angrepene på de nederlanske soldatene i Afghanistan dersom filmen offentliggjøres, skriver Jyllands-Posten.

Det er 1600 nederlandske soldater i det sørlige Afghanistan.

Også NATO er bekymret for de internasjonale reaksjonene filmen vil vekke.

— Jeg føler et ansvar for soldatene i Afghanistan. Hvis de kommer i fare på grunn av denne filmen er jeg bekymret, sier NATO-generalsekretæren ifølge det nederlandske nyhetsbyrået ANP.

Søndag demonstrerte rundt 800 mennesker i Afghanistan og ropte «Død over Danmark, død over Nederland», og bakgrunnen for demonstrasjonen er de danske Muhammed-tegningene og filmen Fitna.

Wilders har politibeskyttelse

Wilders har tidligere uttalt at Koranen bør forbys i Nederland, og sammenlignet den med Hitlers Mein Kampf.

Han har også uttalt, ifølge BBC, at "nederlandsk kultur er overlegen en tilbakestående islamsk kultur", og at innvandrere må assimilleres ved å kvitte seg med det han omtaler som intolerante og fascistiske partier i Koranen.

Wilders har hatt politibeskyttelse siden landsmann og filmreggisør Theo Van Gogh ble drept av radikale islamister i 2004. Forberedt på reaksjoner

Nederland merker allerede at Fitna skaper utrygghet.

— Nederlandske produkter har blitt avvist ved en utstilling. Taliban vil angripe nederlandske soldater, flyvertinner er redde for å jobbe på spesielle flyruter, sier statsminister Balkenende ifølge Jyllands-Posten.

Regjeringen har blant annet oppfordret landets antiterror-tjeneste til å utarbeide sikkerthetsplaner i forbindelse med filmpremieren, og nederlandske statsborgere i utlandet er bedt om å melde seg til landets ambassader.

I slutten av februar blokkerte Pakistan tilgangen til YouTube fordi nettstedet tilgjengeliggjorde filmens trailer.

YouTube fjernet da klippet, og Pakistan tillot nedstedet igjen.