<b>TIDSTYPISK:</b> Den markante teaterbygningen på hjørnet av Kongens gate og Vestre Strandgate sto ferdig i 1976, og representerer 1970-tallets brutalisme. I tillegg har den et fasaderelieff utført av Henrik Finne. Bystyret i Kristiansand har vedtatt å selge den, og åpner for riving. Vest-Agder fylkeskommune protesterer. Foto: Tore André Baardsen

KRISTIANSAND: — Denne saken vil vi kjøre videre til mekling hos fylkesmannen, og om nødvendig ta den helt til departementet, sier teknisk direktør Ragnar Evensen til Fædrelandsvennen.

— Fylkeskommunens vedtak undrer meg. Byggene er verken vernet eller fredet, og man legger veldige bindinger på utviklingen av dette området dersom de ikke kan rives, sier leder av byutviklingsstyret, Grete Kvelland Skaara (KrF).

<b>TIDSTYPISK:</b> Den markante teaterbygningen på hjørnet av Kongens gate og Vestre Strandgate sto ferdig i 1976, og representerer 1970-tallets brutalisme. I tillegg har den et fasaderelieff utført av Henrik Finne. Bystyret i Kristiansand har vedtatt å selge den, og åpner for riving. Vest-Agder fylkeskommune protesterer. Foto: Tore André Baardsen

Reaksjonen kommer etter at både administrasjon og politikere i Vest-Agder fylkeskommune nå har gitt klar melding om at de to bygningene bør bevares i bybildet.At begge byggene representerer den arkitektoniske brutalismen tidstypisk for 70-tallet, er det viktigste argumentet mot riving. I tillegg poengteres hensynet til den kulturelle kompetansen som i dag er samlokalisert i Aladdin, og viktigheten av å bevare det unike fasaderelieffet på teaterbygningen.

Regional verdi

— Vi mener det er av regional verdi å bevare de to byggene i den delen av byen, og er veldig fornøyd med vedtaket, sier Venstres Stein Inge Dahn. Han representerer flertallet i hovedutvalg for samferdsel, miljø og areal som på sitt siste møte vedtok å reise innsigelse mot Kristiansand kommunes forslag til reguleringsplan for teaterkvartalet.

Bare Høyre og Frp stemte mot:

— Vi synes vi bør følge Kristiansand kommunes ønsker i denne saken, og ser ikke behov for det vern det her legges opp til, sier Høyres Harald Fausklanger Andersen.

Bystyret vedtok i 2010 å selge de to kulturbyggene i Kongens gate, og både i den nye kommunedelplanen og kulturstrategien er utvikling av kvartalet en viktig brikke i ønsket om å skape liv og aktivitet langs kulturaksen fra Odderøya til Torvet.

Den politiske Innsigelsen fra fylkeskommunen kommer snart ett år etter at reguleringsplanen for det som heter "Kvartal 49" ble lagt ut til offentlig ettersyn. Byutviklingsstyret vedtok den 22. mars i fjor å legge planen ut på høring med to ulike alternativer, et som utnytter tomteverdien maksimalt i høyden og bredden, og ett som er noe mer moderat.

Best mulig pris

Muligheten for å rive var da et klart uttrykt ønske, og teknisk direktør Ragnar Evensen understreket behovet for å "optimalisere verdien" ved et salg, altså få best mulig pris. Og det får man ikke dersom kjøperen er bundet til en gammel bygning. Det samme mener han i dag, men sier det er vanskelig å anslå en salgsverdi.

— Dette er spesialbygg som det er vanskelig å bruke til noe annet. Nå som vi har Kilden bør vi ikke ha for mange typiske "formålsbygg", og derfor åpner reguleringsplanen for å rive, sier han.

Allerede 21. mai i fjor hadde administrasjonen i Vest-Agder fylkeskommune utarbeidet en innsigelse mot Kristiansand kommunes planer:

— Vi har tidligere reist innsigelse mot det alternativet som åpner for nye byggehøyder, og det opprettholder vi. I tillegg har vi definert Aladdin og Agder Teater som gode, godt bevarte bygninger vi mener det er viktig å ta vare på ut fra den stilepoken de representerer, sier rådgiver Bjørg Hellem i regionalavdelingen i Vest-Agder fylkeskommune til Fædrelandsvennen.

Det er hun som har ført innsigelsen i pennen etter å ha gjennomført befaringer og innhentet faglige vurderinger fra ulike sektorer, eksempelvis fylkeskonservator og kunstfaglig ekspertise.

Kulturelt knutepunkt

— Når det gjelder Aladdin peker vi også på den viktige funksjonen bygget har som knutepunkt for en rekke kulturaktiviteter. Det er viktig å samle slik kompetanse, og det har vist seg svært vanskelig å skaffe alternative lokaler som tilfredsstiller brukergruppene, sier hun.

Verken teateret eller Aladdin er klassifisert som verneverdige i dag, men fylkeskonservatoren mener begge byggene er gode og viktige eksempler på moderne arkitektur som bør sikres for ettertiden. Aladdin foreslås bevart med både eksteriør og interiør, men for teaterets del er det spesielt eksteriøret som vektlegges. Det inkluderer kunstneren Henrik Finnes fasaderelieff som man mener bør bli et permanent innslag i bybildet.

— Innvendig kan bygningen rives, men eksteriøret kan for eksempel utgjøre en fantasisk ramme for en ny arkitektkonkurranse, sier rådgiver Bjørg Hellem.

Mislykket dialog

Den administrative innsigelsen ble første gang lagt fram for fylkespolitikerne i hovedutvalget i august i fjor. Men behandlingen ble da utsatt fordi det ble tatt initiativ til dialog mellom den fylkeskommunale og kommunale ledelsen for å finne en løsning. Dette førte imidlertid ikke til noen ny utvikling, og da saken kom opp igjen på utvalgsmøtet i februar, ble innsigelsene vedtatt med sju mot fire stemmer.

Teknisk direktør Ragnar Evensen sier det ennå ikke er berammet noe meklingsmøte hos fylkesmannen, men håper prosessen kan gjennomføres på denne siden av sommeren.