— Tomstad ønsket at dette skulle være en virkelighet, og han fremstilte seg selv sånn han ønsket at det burde ha vært. Han diktet seg selv inn i rollen som telegrafist, løytnant og leder for etteretningsgruppen «Cheese». Det at han stilte opp i en løytnantsuniform var rett og slett en fantasi for ham. Denne historieløsheten har dessverre Arkivet slukt helt rått, sier lokalhistoriker Magne Haugland til Fædrelandsvennen.

Ikke løytnant

Dette bildet av Gunvald Jørg Tomstad i løytnant-uniform provoserer lokalhistoriker Magne Haugland. Tomstad var nemlig aldri løytnant. Foto: Kristian Hole

Sammen med sju andre lokalhistorikere og forfattere reagerer han i et leserinnlegg på at Stiftelsen Arkivet viser et bilde av Gunvald Jørg Tomstad i løytnantsuniform i utstillingen «Brennpunkt Arkivet: Okkupasjon, motstand, fangenskap og samarbeid i Agder 1940— 1945».Tomstad arbeidet som dobbeltagent, og var en sentral skikkelse for det nasjonale NS- laget, samtidig som han i skjul jobbet for motstandsbevegelsen. Men Tomstad var aldri løytnant. Derfor mener lokalhistoriker Magne Haugland at Arkivet lurer folk med bildet.

- Feilinformerer

I leserinnlegget settes det spørsmålstegn ved hvorfor Arkivet viser bildet av Tomstad i løytnantsuniform:

Lokalhistoriker og kultursjef i Søgne Kommune, Magne Haugland, mener Stiftelsen Arkivet fremstiller Gunvald Tomstad feilaktig. Foto: Reidar Kollstad

«På det ene store bildet har han på seg en serviceuniformjakke med to stjerner på kragen og offiserslue; altså løytnantsuniform. Hvordan klarer Arkivet å gjøre dette, når man vet at Tomstad aldri oppnådde en slik militær grad hverken i England eller Norge?».Magne Haugland kritiserer Arkivet for bruken av bildet:

— De feilinformerer folk og bryter regler for museumsutstilling. De fremstiller dette som et bildebevis.

- Slet psykisk

Men prosjektleder for utstillingen, Thomas Hagen, er fullstendig klar over at Tomstad aldri var løytnant. Hagen inkluderte bildet for å vise hvordan krigsårene påvirket Tomstad og hans selvbilde.

— Årene som dobbelspiller for både norske myndigheter og Gestapo slet på ham psykisk. Etter krigen fikk han alkoholproblemer, og den mentale påkjenningen ble stor. Folk hadde delte meninger om Tomstad. Det førte nok til at han pyntet på sannheten med hvite løgner, og stilte opp i uniformen på bildet. Vi inkluderte bildet for å vise hvordan denne dobbeltrollen påvirket ham, sier Hagen.

Hagen presiserer også at Arkivet aldri har skrevet noe sted at motstandsmannen var løytnant.

— I utstillingsteksten, som består av 700 tegn med det mest sentrale som skjedde i Tomstads liv under krigen, står det ingenting om at han var løytnant.

Når Fædrelandsvennen igjen ringer Haugland, og forklarer Arkivets begrunnelse for å vise fram bildet, er svaret tydelig:

— Svaret fra Arkivet er helt på trynet. Det er rett og slett tynt. Jeg oppfordrer Arkivet til å fjerne bildet øyeblikkelig, sier Haugland.

Hagen sier at kritikken ikke kommer som en overraskelse, og at de har vært kjent med Hauglands syn på saken.