— Jeg skal synge «Valerie» som Amy Winehouse har sunget. Den får fram det tøffe i meg. Jeg har blitt ganske mye mobba opp gjennom, blant annet for hårfargen min. I sangen er det en tekstlinje, «And I've missed your ginger hair». Når jeg synger det skal jeg vifte på håret, og vise mobberne hva jeg er god for, forteller Johanna Aurora Kirkeland på telefon til Fædrelandsvennen.

Forkjølet

17-åringen presiserer at hun har det mye bedre nå, og at hun ikke blir mobbet lenger. Kirkeland er opprinnelig fra Molde, men har bodd i Lyngdal de siste årene. Hun flyttet til Kristiansand for et par år siden for å begynne på Vågsbygd videregående skole. Nå går hun i andre klasse på musikklinja.

Når Fædrelandsvennen snakker med henne, er hun i Oslo og nyter en fridag før den store semifinalen i Idol. Det kommer et par host og hark i telefonen.

— Er du forkjølet?

— Ja, hele gjengen er det, svarer hun.

Se Johannas Stavanger-audition her:

Klar for semifinale

Tross forkjølelsen er Johanna Aurora Kirkeland klar som et egg for semifinalen, men litt nervøs, det er hun:

— Det er veldig mange flinke folk i semifinalen, og jeg føler at hele gjengen bør gå videre!

— Hvordan føles det å være i semifinalen da?

— Det er helt fantasisk. Jeg kan ikke beskrive det!

— Har du noen forhåpninger om å gå videre?

— Ja, jeg har veldig lyst til å gå videre. Dette er virkelig noe jeg har lyst til å holde på med.

Åpen for alle sjangere

Den unge sangeren hadde i utgangspunktet ikke tenkt å melde seg på Idol, men en kamerat som hadde meldt seg på konkurransen oppfordret henne til å melde seg på.

— Jeg trodde ikke at jeg kom videre til den første runden en gang. Jeg tror ikke helt at det har gått opp for meg at jeg er videre ennå, sier Kirkeland.

På sin audition i Stavanger sang hun «At Last» av Etta James. 170 stykker gikk videre til dommerutvelgelse, og Johanna Aurora Kirkeland var en av 40 som gikk videre til semifinalen.

Dersom det blir en artistkarriere for Kirkeland, er det en ting hun er sikker på: hun skal ikke holde seg til en sjanger:

— Jeg kan synge AC/DC, country, soul pop, og jeg kan rappe. Jeg er åpen for det meste!

To går videre

Fredag kveld får vi vite om Johanna Aurora Kirkeland går videre i Idol. I salen har hun både familie og venner som heier på henne.

Det er fem semifinaler, og den siste går av stabelen 3. oktober. To stykker går videre fra hver semifinale, slik at det er 10 deltakere igjen i finalen som starter 10. oktober.