KRISTIANSAND: Han har spilt med noen av verdens mest kjente musikere og artister. Som Miles Davis, en ubestridt legende i jazzsjangeren. Men Mike Stern er ikke blasert. Han koser seg som en liten unge der han står foran studentene på UiA og leker seg med gitaren. Og nekter å slutte, selv om han har fått klar beskjed om at seminaret er over.

— Jeg elsker å spille, og det er alltid en glede å gjøre slike ting. Og jeg opplever at Norge er helt spesielle når det gjelder interesse for musikk og kultur. Dessuten er nivået på musikerne her veldig høyt, sier Stern til Fædrelandsvennen.

Følelser

Amerikaneren har tatt turen til Kristiansand og Sigurd Køhns hus for å gjennomføre både seminar, workshop og konsert. Og Stern sier han får mye igjen for oppholdet på Sørlandet.

— Jeg lærer mye av dette. Enten gjennom å bearbeide ting jeg kan fra før, eller ved å utforske problemstillinger studentene kommer med. Og av og til kommer det en ungdom eller to som bare spiller meg helt utover sidelinja, ler han.

POP: Stern signerte plater og tok bilder med studentene etter seminaret på UiA. Foto: Tore-André Baardsen

— Og hva er det viktigste du kan lære unge musikere? - At musikk er et språk som først og fremst handler om følelser. Man kan uttrykke seg og kommunisere bedre med musikk enn noe annet språk, sier 60-åringen, som havnet i jazzsjangeren da han var i midten av 20-årene. På slutten av syttitallet spilte han på to plater med Blood, Sweat & Tears, og et par år senere fikk han drømmejobben i Miles Davis' band.

Som Hendrix

— Miles elsket gitar. Han sa alltid "spill som Hendrix!", men jeg fikk også bruke instrumentet mitt som en stemme. Det var viktig for meg, og noe mange jazzgitarister liker å gjøre. Å synge melodien med gitaren, forklarer 60-åringen.

Stern forteller imidlertid at han slet med et heftig rusmisbruk på begynnelsen av 80-tallet, noe som forringet opplevelsen av å spille med en av musikkhistoriens aller fremste aktører.

— Jeg var helt ødelagt i lange perioder. Men jeg fikk komme tilbake da jeg var blitt nykter, og det var en fantastisk tid. Jeg lærte utrolig mye. Det var umulig å ikke gjøre det. Hans musikk var veldig mektig.

- Hva var det viktigste du plukket opp fra ham?

— At man må spille fra hjertet. Alltid.

- Verdensklasse

Jan Gunnar Hoff, pianist og professor ved UiA, er mannen som har hentet Stern til universitetet. De to har spilt sammen ved flere anledninger tidligere, og Hoff mener amerikanerens formidlingsevne gjør ham til en perfekt seminarholder.

— Han er en av de fremste gitaristene i verden, og også veldig flink til å nå gjennom til studentene. Han forklarer hvordan man bør tilnærme seg musikk og hvordan man skal finne sin egen stemme. Det må være veldig inspirerende for de som er her og hører på, sier Hoff. Og pianisten mener det er viktig for universitetet å tiltrekke seg navn av Sterns størrelse.

— Vi får oppmerksomhet i regionen og vi får fokus på de gode kursene og seminarene våre. De gjør det enda mer attraktivt å være student her. Det er hard kamp om studentene nå, da må vi ha noe mer å lokke med enn bare de faste tingene, sier professoren, som mandag kveld holder konsert med Stern på universitet.