Koreografene Yukiko Shinozaki. og Heine Avdal sammen med kurator Anette Therese Pettersen. Foto: Sondre Steen Holvik
Fredag formiddag var danserne i full gang med å bygge hvite kasser som de skal bruke i forestillingen. Foto: Sondre Steen Holvik
Kuratorene Anette Therese Pettersen og Irene Theisen har fått støtte fra Kulturrådet til å starte en gjestespillserie i Kristiansand. Foto: Chris Erlebeck

— Kristiansand er en stor by i norsk målestokk, men bortsett fra Kilden og Agder teater er det lite scenekunst her. Vi vil at det skal være mer. Derfor startet vi en gjestespillserie, sier Anette Therese Pettersen til Fædrelandsvennen.

Støtte fra Kulturrådet

Sammen med Irene Theisen har de fått støtte fra Kulturrådet til å kuratere en gjestespillserie. Målet er å vise minst en forestilling hvert semester. Pettersen er utdannet teaterviter, og har bakgrunn som kritiker, skribent og redaktør. Theisen er utdannet danser og har for tiden et engasjement ved Carte Blanche. Hun er også leder for det nyopprettede Scenekunst Sør.

Først ut i gjestespillserien er forestillingen «distant voices» av fieldworks-koreografene Heine Avdal og Yukiko Shinozaki. Forestillingen har vært vist flere steder i verden. Lørdag kveld setter de den opp i Kristiansand Kunsthall.

— Vi har et samarbeid med kunsthallen. Disse rommene er helt fantastiske. Vi inviterer kun scenekunstforestillinger som tilpasser seg disse rommene. Også er vi så heldige å fått Heine og Yukiko hit, sier Pettersen.

- Utfordrende

Hun så forestillingen første gang i Lofoten sammen med kuratormakker Irene Theisen:

— Både jeg og Irene elsker det de gjør. Dessuten er dette noen som kunne tilpasses et galleri. Det er faktisk ganske utfordrende å finne folk som kan tilpasse seg til et rom, sier Pettersen om hvorfor de ønsket fieldworks til Kristiansand.

Når Fædrelandsvennen besøker kunsthallen fredag formiddag er danserne i full gang med å bygge hvite bokser som de skal bruke i forestillingen.

— Dette er en forestilling som har blitt satt mange ulike steder, på teater, i gallerier, og på et forlatt hotell blant annet. En del av prosjektet handler om hvordan vi passet inn i ulike miljøet. Vi bruker kubeformer i forestillingen til å konstruere og dekonstruere skulpturer, forteller koreograf Heine Avdal.

Han og japanske Yukiko Shinozaki har jobbet sammen siden 2000, og jobber i grenselandet mellom dans, visuell kunst, video, musikk og teknologi.

80 plasser

Det er plass til rundt 80 mennesker til forestillingen lørdag kveld. Publikum entrer det 500 kvadratmeter store lokalet og kan bevege seg rundt i rommet samtidig som forestillingen pågår.

— Hva slags forventninger har dere til lørdagens forestilling?

— Jeg er sikker på det blir fantastisk, svarer kurator Anette Therese Pettersen.

— Vi er spente. Vi har gjort den flere ganger før, men det blir alltid en tilpasning til nye steder, sier Yukiko Shinozaki.

På søndag blir det en workshop med fieldworks. De 18 plassene ble fylt opp 24 timer etter at den ble annonsert. Workshopen er ment til å bidra til scenekunstutvikling i Kristiansand.