— I høst har vi 233 elever på venteliste, mens for fem år siden var tallet 5-600. Vi merker konkurransen fra private aktører, sier rektor Vidar Hartveit ved Kristiansand kulturskole.

Fædrelandsvennen skrev mandag om en presset kulturskole i trangbodde og til dels forfalne kommunale lokaler. Forrige måned måtte teaterundervisningen evakuere fra Kongens gate skole på grunn av mugg. Samtidig planlegger kommunen å selge både denne og Musikkens hus som kulturskolen også bruker. Kulturskolen har 1450 elevplasser med venteliste på de mest populære tilbudene.

Filadelfia

— Tidligere hadde vi to års ventetid på undervisning i piano og gitar. Da skjønner jeg godt at elevene har gått til andre, sier rektor Hartveit.

En av dem som kan tilby gitarundervisning på røde rappen er Filadelfias musikkskole. Her kan du også lære å spille bass, vokal, piano og trommer. Selv om det foreløpig bare er 25 elever som mottar undervisning, har musikkskolesjef Øyvind Angelsen ambisjoner:

— Vi vil ha så mange elever som mulig, og vi skal snart også tilby undervisning på Hånes og på Flekkerøy, sier han. Mye av undervisningen foregår i dag i menighetens midlertidige lokaler i Marvika. Her finnes flere undervisningsrom og dessuten et fullt oppsatt lydstudio. Også i lokalene til Solkollen barnehage blir det undervist.

Musikkskolekjede

Muno er en annen privat tilbyder av musikkundervisning. Fra lokalene i Kirkegata 26 undervises 60 elever, og virksomheten har vart i tre år.

— Vi ønsker å være et supplement til kulturskolen basert på tilbud og etterspørsel. Vi vil tilby det de fleste vil ha, og gir individuelt tilpasset oppfølging, sier administrasjonssjef Ola Håkon Svendsen i Muno. Han styrer musikkskolekjedens tretten filialer fra hovedkvarteret i Asker, og kan fortelle at Muno i Kristiansand har ni lærere og plass til mange flere elever.

Vågsbygd musikkskole er en tredje aktør:

— Vi har 55 elever, og det antallet har vært stabilt i tre år, opplyser Morten Øya som startet musikkskolen i 2009. Skolen har seks lærere som underviser i lokalene til Vågsbygd kirke og Vågsbygd barneskole.

Subsidiert

AKKS Kristiansand tilbyr på sin side kommunalt subsidiert musikkundervisning. Her får i høst 25 deltagere kurs i vokal, bass, trommer, gitar og el-piano. Dessuten tilbys DJ- og samspillkurs, opplyser AKKS-leder Anette Bylund i en e-post til Fædrelandsvennen.

— Det viktigste er jo at elevene får undervisning, sier kulturskolerektor Hartveit. Han ønsker likevel å fremholde fortrinnene kulturskolen har fremfor privat undervisning.

— Prisen er for eksempel en helt annen hos oss. Vi er subsidiert av kommunen, og et skoleår koster 3000 kroner hos oss. Fordelt på undervisning i 38 uker blir dette 78,95 kroner for hver gang. Og for familier med dårlig betalingsevne tilbyr vi gratis undervisning, sier Hartveit. Kristiansand kulturskole har i dag 57 ansatte, hvorav 50 er lærere. Det går mellom 20 og 30 årsverk til undervisning.