Hank von Helvete har vært i Kristiansand før. Her fra Quartfestivalen 2002. Foto: Junge, Heiko
Mia Gundersen er blant årets programledere. Foto: FJELDSTAD, KNUT

— Jeg skjønner ikke at folk tør, sier festivalsjef Svein Inge Olsen lett grøssende. 12. september er Protestfestivalen etter sigende først i landet med å arrangere «cuddle party», som lettest kan oversettes med «kosefest». Det er snakk om ikke-seksuell berøring og kos, og festen på Havana skjer i regi av en profesjonell instruktør hentet fra Sverige. Helsegevinsten ved denne typen arrangement skal være betydelig for mennesker som ikke er bortskjemt med fysisk kontakt til vanlig.

— Selvsagt må du være med, du som er festivalsjef, ler festivalvertinne Cynthia Trydal. Sammen med henne og assistent Vibeke Engen kunne Olsen mandag presentere årets festivalprogram. Foruten en den uvanlige «kosefesten», byr festivalen på mange debatter med kjente navn.

Hanne Sørvaag

— Jeg tror nok det er mange år siden vi hadde med så mange kjente folk, sier Olsen. Det var i begynnelsen av juli han i siste liten fikk henvendelsen fra Hank von Helvete. Sistnevnte ville være med i panelet som skal diskutere psykisk helse 17. september. «Medikaliserer vi livet ved å gjøre normale livsvansker og kriser til sykdom og diagnoser« , heter det i programheftet.

— Det var helt på tampen vi fikk Mia Gundersen også. Hun er programleder under utdelingen av Erik Byes minnepris, og der skal Hanne Sørvaag holde tale, forteller festivalsjefen.

Kaos

Prisen deles ut 12. september på Håndverkeren, som sammen med Rederiet skal være hovedarena for årets festival. Festivaltemaet i år er «Kaos er utgangspunkt for tilblivelse».

— Dette var noe Terje Dragseth sa i et intervju i Fædrelandsvennen for et par år siden. I årets festival kan du finne tema som fanger inn alle. Det er et veldig bredt program, sier Olsen. Hovedattraksjonen er etter hans mening de to svenske kvinnene Felicia Feldt og Mian Lodalen.

— Feldt er datteren til barneoppdragelsesguruen Anna Wahlgren. Det var hun som tok et oppgjør med sin mor på «Skavlan». Mian Lodalen er blitt et lesbisk ikon i Sverige, og hun har skrevet en bok om sin far. Dette handler om relasjoner til mor og far, og Monica Csango er programleder, sier Olsen.

«Fravær av religion«

Han tror også at debatten om tilstrømningen til katolisismen blir en publikumsmagnet. Her er blant andre Nina Karin Monsen, Vebjørn Selbekk og fader Christoforos Schuff med.

— Dette tror jeg er et veldig hett tema i mange kristne miljøer. De religiøse debattene trekker alltid folk. Vi skal også ha John Olav Egeland og Siv Kristin Sællman i debatten «Fravær av religion - nøytralitet eller verdiløshet», sier Olsen.

Lundteigen

Kjente navn blir det også i debatten om hvorvidt Norge er et rasistisk land. Her er Arne Tumyr og Shoaib Sultan med. Og når temaet norsk landbruk skal opp, er det Sp-nestor Per Olaf Lundteigen som innleder.

— Kanskje er jeg aller mest fornøyd med at Marte Gerhardsen kommer. Og Frode Thuen (samlivspsykolog) har jeg prøvd å få i mange år, sier Olsen.

— Men du MÅ gå på cuddle party, kommer det igjen fra Cynthia Trydal.