— Det er bare fantasien som setter grenser. Du kan crowdfunde hva som helst, sier prosjektleder Jørgen Skauge i kulturdirektørens stab. Torsdag har kulturdirektøren invitert byens kulturaktører til dialogmøte i Rådhuskvartalet. Dette er det tredje dialogmøtet av denne typen, etter at emnene Cultiva og kultursponsing har vært oppe til behandling tidligere.

«Når det offentlige ikke har budsjetter til å håndtere alle utfordringene i kulturlivet, kan kanskje folkefinansiering, eller crowdfunding, være løsningen», skriver kulturdirektør Stein Tore Sorthe i sin invitasjon.

— Vi har 30 påmeldte. Alle byens museer kommer, flere festivaler og også en del artister har meldt seg på. Jeg hadde veldig gjerne sett at filmmiljøet kom, for mange filmprosjekter har blitt realisert på denne måten. Crowdfunding holder på å bli veldig populært, men så vidt vi har funnet ut er det ennå ikke noe som har blitt crowdfundet på Sørlandet, sier Skauge.

Foredragsholder

Crowdfunding går kort sagt ut på at det arrangeres kronerulling via nettsteder designet for formålet. Den vanligste modellen er prosjektstøtte. Først når tilstrekkelig mange mennesker har sagt seg villige til å støtte prosjektet med en tilstrekkelig stor samlet sum vil det bli realisert. Mange filmer, plateutgivelser og bøker har de siste årene kommet i stand på denne måten.

Til å fortelle om crowdfunding har kulturdirektørens stab hentet Fredrik Hjermstad fra crowdfundingbyrået New Jelly i Oslo. New Jelly har for eksempel hjulpet til med etableringen av det nye St. Hallvards bryggeri i Oslo, og Anders Roede fra dette bryggeriet kommer også for å fortelle om sine erfaringer.

I stedet for kommunen?

- Er crowdfunding et godt alternativ for kulturprosjekter som kommer til kort i kampen om kommunale tildelinger?

— Hvis du ikke er flink til å få tak i penger på andre vis vil du ikke lykkes med crowdfunding heller, sier Fredrik Hjermstad fra New Jelly.

Fredrik Hjermstad fra firmaet New Jelly skal fortelle om crowdfunding i Rådhuskvartalet. Foto: Fredrik Hjermstad, Fredrik Hjermstad

— Mange tror det bare er å legge ut et prosjekt og at det dermed løser seg selv, men så enkelt er det nok ikke, sier Hjermstad. Han har hatt foredrag om crowdfunding for en rekke organisasjoner og også for skoler, men dette er første gang en kommune har invitert ham til å snakke.

Drømmescenario

— Crowdfunding er for folk som er ivrige og dyktige til å markedsføre seg. Ideen er fem prosent, og resten er gjennomføring. Du må underholde publikum. Du må legge ut filmsnutter og invitere til ting. Da vi holdt på med St. Hallvards bryggeri begynte det å løsne da vi inviterte til ølsmaking. Du må ikke gi deg!

— Det har meldt seg på museer, festivaler og artister til foredraget. Er det andre grupper som også bør få med seg dette?

— Min store drøm er å få crowdfunda et søksmål! Villaks-stammen har store problemer, og det har vært en passivitet rundt dette i mange år. Ett eller annet sted er det en feil, sier Fredrik Hjermstad.