— Du må så meget for å høste stort. Om tjue år kommer noen av disse barna til å lyse på stjernehimmelen som følge av dette. Det gjelder både nasjonalt og kanskje også internasjonalt. Det blir ikke hundre av dem, og kanskje heller ikke tjue. Men de kommer, sa styreleder Ansgar Gabrielsen under styremøtet i Cultiva fredag.

Prosjektet han snakket om var Ungdomskilden, som er et talentutviklingsprogram Kilden setter i gang neste år. Til å begynne med gir Cultiva 1,1 millioner kroner til forprosjektet i 2015. Dette er bare litt av pengene Cultiva-styret vedtok å investere neste år. Handlingsprogrammet for de neste fire årene rommer investering av til sammen 130 millioner kroner.

1,6 milliarder

Man begynner litt forsiktig med 20 millioner i 2015, øker til 30 i 2016 for så å utbetale 40 millioner kroner både i 2017 og 2018. Det betyr at stiftelsen er på full fart ut av den selvpålagte dvalen som inntrådte i desember 2011.Da hadde bufferkapitalen nemlig skrumpet så mye at styret satte bremsene på. Siden da har stiftelsens porteføljeverdi steget fra 1,3 milliarder kroner til godt over 1,6 milliarder.

— Og nå har vi 260 millioner i bufferkapital! humret styremedlem Jørgen Kristiansen lettere himmelfallent da møtet var slutt.

Les også:

Barn i byen

Omtrent samtidig som Cultiva gikk i den berømte «møllposen» rundt 2011, ble det meislet ut en ny strategi for stiftelsen. Den gikk ut på satsning på barn og unge, og det gjenspeiler seg også i prosjektene man behandlet på styremøtet fredag.

I tillegg til Ungdomskilden, støtter man for eksempel oppstart av magasinet Barn i Byen. Kulturmagasinet har eksistert i Bergen i en årrekke, og får nå en egen kristiansandsutgave. Bjørn Fredheim er ansatt som redaktør, og magasinet skal lanseres i månedsskiftet april/mai. Cultiva støtter prosjektet med 500.000 kroner i 2015. ## Administrasjonskostnader

Cultiva Ekspress, støtteordningen for unge kulturutøvere har vært aktiv gjennom det meste av Cultivas hvileperiode. Også til neste år skal det deles ut 2,2 millioner kroner gjennom Cultiva Ekspress.

— Dette er kvalitet. Dette ønsker vi å fortsette med, sa Jørgen Kristiansen.

Men både han og Randi Haukom stilte seg lett spørrende til om administrasjonsutgiftene til Cultiva Ekspress er for høye. Det er Trafo.no ved UiA som administrerer Cultiva Ekspress til en kostnad på 410.000 kroner i året.— Jeg deler ikke synspunktet om at minst mulig må gå til administrasjon. Kvalitetssikringen er utrolig viktig, og jeg synes denne ordningen er ganske god, kom det fra styreleder Ansgar Gabrielsen.

Nå får Trafo.no enda en ting å administrere, nemlig opprettelsen av Cultiva Ekspress Junior. Dette er en støtteordning for kunst og kulturprosjekter med stor barnemedvirkning. Den er rettet mot barn og unge i alderen 0 til 18 år, og første halvår av 2015 skal det brukes inntil 400.000 kroner i oppstarts- og prosjekteringsmidler.

Det er allerede delt ut 800.000 kroner til et Cultiva Ekspress Junior-prosjekt, nemlig Anna Berthelsens Slow Bridge. 5500 barn er påmeldt og skal dekorere brua til Odderøya med hver sin speilglassflis.