— Teksten sier nesten at nå får verden seile sin egen sjø, og så får vi feire jul, sier salmedikter og prest Eyvind Skeie tilDagbladet.

I både avisen Dagen og Dagbladet går forfatteren, salmedikteren og presten Eyvind Skeie til angrep på innholdet i den ferske julesangen til artistene Marte Wulff og Charlotte Qvale, som er henholdsvis fra Kristiansand og Mandal.

De to står for både teksten og melodien til sangen.

Les også: Ny julesang fra Qvale og Wulff

- Har noen kommet til jorda ned?

sin egen blogg utdyper Skeie kritikken.

Sangen har følgende refreng:

Har noen kommet til jorda ned? Det erke alle som tror på det. Men samme kan det vel være. Vi feirer jul. Vi feirer jul.

— Jeg synes det blir noe fattigslig og merkelig når hovedbudskapet i refrenget lyder slik. Hva slags innhold er egentlig dette, og faller det inn under kunstbegrepet i det hele tatt, spør Skeie.

- Jul uten innhold

Han mener det er mye som skurrer når teksten analyseres.

— Teksten oppfordrer oss til å feire en jul som kun er basert på en stemning, og som er helt uten innhold. Fra mitt ståsted som kristen og forfatter er dette et standpunkt som er helt fjernt, fortsetter han.

Provosert

Salmedikteren sier at han blir provosert over deler av teksten, som han mener det er mulig å angripe både fra en kristen og en humanistisk synsvinkel.

— «Mørket passer på seg sjøl», «verden har sin egen ro, frykter ingen ting» og «andre finner aldri frem». Disse strofene er temmelig langt fra virkeligheten. Virkeligheten er jo at mørket truer vår verden og tryggheten i den, og at mange av dem som aldri finner fram, er mennesker som lever i stor nød og usikkerhet, skriver Skeie, som sier at teksten ikke bare tar det kristne motivet ut av jula, men også den «etiske, fellesmenneskelige forpliktelsen vi alle har».

- En kosesang

Presten mener blant annet at sangen er en kosesang og en virkelighetsflukt.

— For min del håper jeg at en sang med en slik tekst aldri vil bli en del av vår norske julefeiring, enten det skjer på kristent eller humanetisk grunnlag, påpeker Skeie.

- Leit

Til Dagbladet sier Marte Wulff og Charlotte Qvale at de er lei seg for Skeies tolkning av julesangen deres.

— Vi synes det er leit at Eyvind Skeie opplever sangen som en sang om at vi skal få julestemning koste hva det koste vil, sier Wulff til avisen.

— Vi hadde lyst til å skrive en ærlig julesang som forholder seg til verden slik som den er, fortsetter hun.

- Annen bakgrunn enn Skeie

Charlotte Qvale sier til Fædrelandsvennen at både henne og Marte Wulff åpenbart har en annen bakgrunn enn Eyvind Skeie, og hun mener at de har et mer åpent livssyn enn ham.

— Hvis man blir provosert over denne teksten, leter man etter noe å bli provosert over. Vi tar inn over oss de positive tilbakemeldingene vi har fått, sier hun.

- Bastant

Artisten understreker at budskapet i julesangen er at det ikke spiller noen rolle hvor du kommer fra eller hvem du er.

— Skeie er bastant, og vi opplever at han ønsker å frata teksten det faktiske innholdet.

- Kan teksten deres misforstås?

— Det kan den jo alltid, på en måte. Det virker som om det er mange andre som forstår budskapet. Hvis man vil forstå sangen på en bestemt måte, kan man det, sier Qvale.