BRYLLUP: Mens Justine (Kirsten Dunst) feirer sitt eget bryllup, er planeten Melancholia på vei mot jorden. Dermed ser det ut til at verdens undergang nærmer seg. Danske Lars von Trier står bak det psykologiske science fiction-dramaet fra 2011. Foto: Christian Geisnæs / Zentropa
FILMSERIE: Thomas Hagen, historiker ved Stiftelsen Arkivet, samarbeider med FN-sambandet og Cinemateket om film- og debattserien, der tre filmer skal vises på Aladdin de kommende tre onsdagene. Foto: Kjetil Samuelsen

KRISTIANSAND: — Menneskets største fiende er dumskap og manglende evne til å omsette kunnskap til handling.

Det sier Thomas Hagen, historiker ved Stiftelsen Arkivet, som håper film- og debattserien som skal arrangeres de tre kommende onsdagene kan være med å sette menneskeskapte klimaforandringer på dagsorden.

— Utgangspunktet for serien er hvordan vi kan skape en bedre verden. Det er den viktigste grunnen til hvorfor vi gjør dette, sier han.

KATASTROFEFILM: "The Day After Tomorrow" var dyr å lage, og fikk dårlige anmeldelser. - Men den har vært med på å sette klima på dagsorden i USA, sier Thomas Hagen ved Stiftelsen Arkivet. Foto: Kjetil Samuelsen

Serien er et samarbeid mellom Arkivet, FN-sambandet og Cinemateket. Filmer med ulik form og ulikt innhold skal vises på Aladdin, og til hver film blir det en innledning, en samtale eller en felles diskusjon med mulighet for publikum å delta.

Nome kommer

Til "Melancholia", som vises nå til onsdag, skal teolog og etikkprofessor Paul Leer-Salvesen innlede. Etter "The Day After Tomorrow", som vises 20. februar, blir det en åpen diskusjon mellom multikunstner Terje Dragseth og klimaspesialist Sven Åke Bjørke. Onsdag 13. februar står "The Age of Stupid" på programmet, og da er kommunikasjonssjef i FN-sambandet Torbjørn Urfjell og Petter Nome gjester.— Petter Nome var en av de store tv-stjernene på 80- og 90-tallet. I 1987 lagde han og Torbjørn Morvik filmen "Året 2048", som er en debatt- og undervisningsfilm om menneskeskapte klimaforandringer. Den skal vises som en forfilm før "The Age of Stupid". Det er 25 år siden "Året 2048" ble lagd, og Nome skal oppsummere litt hvordan det har gått før hovedfilmen vises, sier Hagen.

- Stikker hodet i sanden

Historikeren tror det kan være stor interesse for film- og debattserien, både grunnet filmene som vises og gjestene som kommer. Og han håper samarbeidet kan mobilisere til handling eller endre folks holdninger.

— Det som er farlig er om folk bare gir blaffen, og tenker at de ikke kan få gjort noe likevel. Demokratiet i Norge stikker hodet i sanden, og tar ikke tak i debatten. Vi holder det på avstand, og tar det ikke alvorlig. Klimaspørsmål er det viktigste man kan engasjere seg i, sier Hagen, som får støtte av lederen av Cinemateket.

BRYLLUP: Mens Justine (Kirsten Dunst) feirer sitt eget bryllup, er planeten Melancholia på vei mot jorden. Dermed ser det ut til at verdens undergang nærmer seg. Danske Lars von Trier står bak det psykologiske science fiction-dramaet fra 2011. Foto: Christian Geisnæs / Zentropa

— Det er et viktig tema, og det er veldig spennende filmer. Det er en annen vinkling enn det Cinemateket pleier å ha, men det er nyttig for Cinemateket å nå nye samarbeidspartnere. Det gir oss nye måter å presentere filmer på, og vi ønsker å presentere dem i en kontekst, sier Irene Torp Halvorsen, som for har sin siste arbeidsuke ved Cinemateket i Kristiansand denne uka.

— "Melancholia" blir den siste filmen jeg viser på Cinemateket, og det passer bra, for det er en film jeg liker veldig godt, sier hun.