EUROPEAN HIGHWAYMEN: Arly Karlsen (f.v.), Ove Støylen og G. Thomas Foto: Kjartan Bjelland
EUROPEAN HIGHWAYMEN: Arly Karlsen (f.v.), Ove Støylen og G. Thomas Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: De amerikanske Highwaymen var Johnny Cash, Waylon Jennings, Willie Nelson og Kris Kristofferson. De europeiske er Arly Karlsen, Ove Støylen og G. Thomas. Fra Sørlandet. I går kveld spilte trioen i konsertsalen i Kilden for å markere utgivelsen av sin ferske plate "Spinning". Og hentet fram et knippe låter fra countrylegendene, i tilegg til en rekke egne låter.

Det var G. Thomas som fikk spille hovedrollen fra start, med sin låt "Jesus in a Leather Jacket". Deretter byttet de tre på å være i sentrum foran i underkant av 250 publikummere i konsertsalen.

Annerledes

Kilden er en annerledes arena for trioen, som ikke er vant til fullt så fasjonable omgivelser når de gjør konserter. Søndag spilte for eksempel G. Thomas på Victoria pub.

— Det er kjempegøy det også. Men det er veldig annerledes å komme inn i dette kulturelle huset. Likevel: Det er de samme menneskene. Den kulturelle terskelen er hevet, men det handler om akkurat det samme, sier han til Fædrelandsvennen, og synes det er svært positivt at også hans sjanger blir omfavnet av Kilden.

— Det er utrolig fint at de ønsket å engasjere oss. "Vi må ha country her også" sa de. Og det er veldig godt å høre, sier Thomas, som riktignok er oppvokst i Bodø, men som har bodd på Sørlandet i 30 år.

Egne låter

Samarbeidet mellom de tre vokste fram på midten av 2000-tallet. Alle var invitert til en konsertmarkering av Kris Kristoffersons 70-årsdag, og der gikk et lite lys opp for dem.

— Det var fornuftig å slå seg sammen, i stedet for at alle skulle kjempe om det samme publikummet. Nå gjør vi alt sammen. Vi trenger nesten ikke hvert vårt hotellrom engang, sier Ove Støylen i forkant av fredagens konsert.

Og de tre understreker at de ikke ønsker å være bare et coverband.

— Vi prøver ikke å plagiere de amerikanske Highwaymen. Vi har egne låter, og så hyller vi en del av de countryartistene vi liker, som Johnny Cash, Alan Jackson, you name it, sier Arly Karlsen.

Og de egne låtene fungerer tydeligvis godt. Fædrelandsvennens anmelder skrev i sin vurdering av den nye plata at det er vanskelig å høre forskjell på hva som er egne låter og hva som er skrevet av mer kjente og meritterte artister.

Til Berlin

Den nye plata har European Highwaymen naturligvis spilt inn i Nashville, med tidligere Johnny Cash-bassist Dave Row som produsent. Og trioen har også gjort konserter i USA. For "over there" er country enormt. Ikke mange artister, uansett sjanger, kan vise til samme platesalg som Garth Brooks og Alan Jackson.

— Det er større enn vi aner i lille Norge, sier Thomas, og viser til at crossover-artister som Taylor Swift har hentet publikum også fra andre sjangre.

— I Norge forbinder en del country med danseband, men i USA handler det om fortellertradisjonen. Det er det som er vår greie. Vi vil fortelle en historie, og kompet blir en måte å formidle det på, sier Stølen.

Med seg på laget har bandet fått et dokumentarteam som skal følge dem i et år. Nå går turen til Berlin, der de skal spille på en mønstring med flere andre band, for et relativt stort publikum.

— Veldig gøy for oss å få en sånn spillejobb, og godt å komme seg ut i Europa litt, sier Arly Karlsen.