— Erik Bye sto Dalai Lama nært, og jeg tror han var den første som intervjuet ham. På gamle bilder av de to sammen, ser man at det var god stemning når de møttes, sier Protestfestivalens leder Svein Inge Olsen til Fædrelandsvennen.

Det var Erik Byes barn Karen, Anne, Ola og Ellen som ønsket å gi Dalai Lama prisen, da det ble klart at han skulle gjeste Norge i mai i år. Fredag deles prisen ut under et arrangement på Folketeatret i Oslo.

— Det er fantastisk at Dalai Lama nå blir en av dem som har fått denne prisen. Han har stått i samme leie som Erik Bye, i forhold til ikke-vold, fred og menneskerettigheter, sier Olsen, som reiser inn fredag for å være med på utdelingen.

Protestfestivalen deler årlig ut Erik Byes minnepris i samarbeid med Erik Byes barn, og i år deles prisen ut for tiende gang. Blant tidligere vinnere er blant andre Erling Borgen, Mads Gilbert, Johan Galtung og Per Fugelli. Dalai Lamas pris er en ekstra minnepris, og etter planen skal en ny pris deles ut under festivalen i september.

— Vi skal ha et møte i dag hvor vi skal diskutere det, og bestemme oss for sju kandidater. Det er en økonomisk utfordring også, men etter planen skal det deles ut en pris 12. september også, sier Olsen.

«Når man øver seg på toleranse, så er ens fiende den beste læremester,» sa en gang Dalai Lama, eller Tenzin Gyatso, som den fjortende Dalai Lama heter.

Da den tibetanske motstandsbevegelsen gikk i oppløsning, flyktet Tenzin Gyatso til India, der han var aktiv i opprettelsen av den tibetanske eksilregjeringen. Han har i en årrekke reist rundt for å gjøre den tibetanske frigjøringssaken kjent, og i 1989 ble han tildelt Nobels fredspris.