Sjanger: Drama

Nasjonalitet: Danmark 2014

Regi: Bille August

Skuespillere: Ghita Nørby, Paprika Steen, Danica Curcic, MortenGrunwald, Pilou Asbæk, Jens Albinus, Vigga Bro, Oskar Sælan Halskov

Manus: Christian Torpe

Musikk: Annette Focks 12 år

Det velspilte, emosjonelt opprivende dramaet er etter hvert blitt noe av en dansk spesialitet. Tenk bare på «Festen» (1998), «Arven» (2003) eller «Jakten» (2012). Med «Stille hjerte» har nå også Oscar-vinneren Bille August levert sitt bidrag.

Et godt voksent ektepar har samlet familien rundt seg. Mor (Ghita Nørby) lider av en sykdom som ubønnhørlig er i ferd med å gjøre henne lam. Meningen er at de nærmeste skal tilbringe en siste helg sammen, før far, som er pensjonert lege, på søndag skal hjelpe mor med å dø. Men riktig så glatt skal det ikke gå.

Mye her ligner unektelig på ting vi har sett før. Vi får de beklemmende familiemåltidene og vi får de fortrolige samtalene på kammerset. Vi får gråten, vi får tvilen, vi får sinnet og vi får de uunngåelige hemmelighetene som presser seg opp til overflaten. Men selv om «Stille hjerte» helt åpenbart vil ha oss til å kjenne på den store klumpen i halsen, blir den likevel ikke sentimental. Til det er den for sofistikert, for veldreid, for sober. Og ikke påkaller den bare tårer heller. Et kaffeslaberas hvor hele familen får seg noen trekk hasj — dette er, som nevnt, en veldig dansk film - viser at også døden kan ha sine lunt humoristiske sider.