ACTION/KOMEDIE

USA 2016

Regi: Tim Miller

Manus: PaulWernick, Rhett Reese

Skuespillere: Ryan Reynolds, Morena Baccarin,Ed Skrein, T.J. Miller, Yorick Van Wageningen, Gina Carano, BriannaHildebrand

Aldersgrense: 15 år

Etter de siste årenes utallige pompøse og selvhøytidelige superheltfilmer, er tiden åpenbart inne for å kødde med sjangeren. Først kom de tøysete «Guardians of the Galaxy» og «Ant-Man», og nå kommer den rendyrkede meta-varianten. «Deadpool» er en film som helt fra sin gjennomironiske tittelsekvens av — rollelisten krediterer blant andre «en britisk skurk«og «en ren CGI-karakter«- på nådeløst vis tuller med hver eneste konvensjon. Fanboys kommer til å dø på seg av alle «in-jokes»-ene.

Også Deadpool (Ryan Reynolds) selv er litt av en vittigper. Han gir blanke i den gamle superheltkodeksen som sier at det med store krefter følger stort ansvar, og meier i stedet ned sine fiender med ninjasverd og ufine vitser. Og han kjemper ikke for å redde verden eller noe lignende nobelt, men for å hevne seg på slemmingene som har vært slemme mot ham selv. Forøvrig er detaljene i plottet uinteressante. Hele poenget er Deadpools kommentarer til dem.

Selv om «Deadpool» rent actionmessig aldri klarer å toppe åpningen - en lang, spektakulær montasje av biler, kuler og kropper fanget i sakte film - gjør selvironien den likevel mer underholdende enn en hvilken som helst «Avengers«- eller «X-Men»-rulle.